2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meteorológiai Világszervezet: tényleg +38 Celsius-fok volt tavaly júniusban az Északi-sarkon

2021. december 15. 12:35, utolsó frissítés: 17:00

Az Északi-sarkvidéken tavaly június 20-án mért 38 Celsius-fok a hivatalos rekord a Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi genfi bejelentése alapján.


A tavaly Szibériában mért hőmérséklet a legmagasabb, amit valaha az Északi-sarkkörtől északra feljegyeztek. A rekord klímaváltozás jele, és arra utal, hogy meg kell kongatni a vészharangot – mondta Petteri Taalas, a WMO vezetője.

Az arktiszi hőmérséklet a világátlagnál több mint kétszer gyorsabban növekszik. A Föld ellentétes pólusán, az Antarktiszon is rekordot, 18,3 fokot mértek tavaly.

A csúcsokat a WMO tartja nyilván. Mielőtt rögzítené őket, ellenőrzi, milyen műszerekkel, milyen körülmények között végezték a méréseket, hogy kizárja a megbízhatatlan értékeket. A szibériai rekordot az 1885 óta működő verhojanszki meteorológiai megfigyelőállomás jelentette a 2020-as hőhullám idején. Az állomás az Északi-sarkkörtől 115 kilométerre északra helyezkedik el.

A tavaly nyári szibériai hőhullám alatt mintegy 10 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál. A hőség pusztító erdőtüzeket és a tengeri jég jelentős olvadását okozta.

A WMO szakértői három másik rekordot is vizsgálnak – jelentették be. Idén és tavaly két 54,4 fokos mérést is végeztek a világ legmelegebb helyén, a Kalifornia államban található Death Valleyben, Szicíliában pedig 2021 nyarán rögzítettek egy 48,8 fokos értéket. (mti via hvg)

Illusztráció: Noel Bauza képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >