2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Módosítottak a jogszabályon: a településeken kívül is fel lehet lépni a veszélyesnek ítélt medvékkel szemben

2021. december 15. 16:30, utolsó frissítés: 16:30

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház a sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi az azonnali közbelépést a települések határain kívül is medvetámadás esetén. A jogszabály eredeti verziója szerint ez csak a települések határain belül volt engedélyezett.


A jogszabály 232 támogató és 30 elutasító szavazatot kapott, 23-an tartózkodtak.

Az RMDSZ szerdai közleményében idézte Könczei Csaba háromszéki képviselőt, aki a törvény vitáján kiemelte: 'rendkívüli időszakban rendkívüli intézkedésekre van szükség. A ma elfogadott törvény értelmében emberi életeket mentünk, azonban hosszú távon azoknak a projekteknek a befejezésére van szükség, amelyeket Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elindított, és amelyek alapján felmérik a Romániában élő medveállományt. Csak így lehet biztos alapokra helyezni a medvepopuláció managementjét.'

Könczei Csaba rámutatott arra is, hogy míg 2016-ban 200 hívást tartottak számon az 112-es segélyhívószámon, addig 2020-ban 1800 hívásra ugrott ez a szám, továbbá idén az első 5 hónapban több mint ezren hívták az 112-es segélyhívószámot veszélyes medvét jelenteni.

A törvény vitáján Kolcsár Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője elmondta: meggyőződése, hogy az emberi élet mindenek felett van, éppen ezért dolgozta ki az RMDSZ frakciója azt a cikkelyt, amely lehetővé tette a település határain kívül is az azonnali közbelépést medvetámadás esetén.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lép hatályba.(agerpres)

Fotó: Zdeněk Macháček/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >