2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

WWF: a medvék kilövését megengedő jogszabály rossz, az emberre is veszélyes és nem legális

2021. december 20. 14:56, utolsó frissítés: 16:05

A Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezete közleményben fejtette ki a kifogásait azzal kapcsolatban, hogy a parlament elfogadta a veszélyesnek ítélt medvék eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet. Különösen problémásnak tartják azt, hogy a beavatkozás lehetőségét kiterjesztették a településeken kívüli területekre is.


A WWF emlékeztet arra, hogy a természetvédelmi civil szervezetek korábban is kifejtették a véleményüket a jogszabály tervezetével kapcsolatban, azonban ezt a jogalkotók nem vették figyelembe.

Mint írják: a törvény nem tartalmaz valódi és integrált hosszú távú megoldásokat. Emiatt nem jelent garanciát arra, hogy a medvékkel kapcsolatos konfliktusok száma és mértéke csökkenni fog. A problémás medvék kilövéssel történő eltávolítása helyi szinten, rövid távon megoldás lehet ugyan, de ezt hatékony intézkedésekkel kell kiegészíteni annak megakadályozására, hogy a medvék hozzászokjanak az emberekhez.

"A jogszabály nem megbízható adatokon és statisztikákon alapul, és nem tükrözi a fajmegőrzési szakértők véleményét sem" - állítja a civil szervezet.

A jogszabály lakott településen kívül történő alkalmazását a törvényhozók azzal indokolták, hogy a medvetámadások a hegyi legelőkön, a turistaösvényeken vagy az erdészeti kantonokban is előfordulnak.

A WWF úgy véli, hogy ez az intézkedés nem jogszerű, mivel a képviselőház által elfogadott verzió nem egyezik meg azzal, amit a szenátus jóváhagyott, ez pedig "sérti a kétkamarás rendszer alkotmányos elvét".

Ezen túlmenően negatív hatással lehet a barnamedve-populációra, mivel szabad utat ad a trófeavadászatnak, azaz az olyan példányok kilövésének, amelyek nem jelentenek problémát a helyi közösségek vagy a turisták számára.

"A problémás medvepéldányok megjelölésének és nyomon követésének hiánya különböző visszaélésekhez vezethet, amint már arra volt példa (Arthur esete), ami tovább mélyítené a medvepopuláció kezelésének jelenlegi problémáit. A WWF ismételten hangsúlyozza, hogy a beavatkozásoknak a településekre bejáró medvéket kell megcélozniuk" - teszik hozzá.

Mint kifejtik: a sürgősségi beavatkozásról szóló döntést a környezetvédelmi minisztérium területileg illetékes képviselőjének, például az erdészeti őrségnek vagy a környezetvédelmi őrségnek kellene meghoznia, nem a polgármesternek vagy az alpolgármesternek, ahogyan a rendelet szövegében szerepel.

Mivel a medve szigorúan védett faj, a beavatkozásról szóló döntés meghozatalához maximális objektivitásra, valamint a medvék viselkedésének alapos ismeretére van szükség. A hasonló problémákkal küzdő országok mindegyikében, Szlovákiától Kanadáig, ezeket a döntéseket a területen jártas emberek hozzák meg.

"A vadállatok településen belül történő kilövésére vonatkozó javaslat veszélyes lehet a helyi lakosságra nézve, ezért ezt egyetlen más országban sem alkalmazzák. A világszerte elfogadott megoldás az, hogy a medvét a helyszínen elaltatják, és a településen kívül ölik meg" - írják.

Rámutatnak, a kormányrendelet kidolgozásakor nem vették figyelembe továbbá az EU által 2015-ben kidolgozott, a medvékkel kapcsolatos konfliktusok megelőzésére és megoldására vonatkozó protokollumot. Minden olyan ország, ahol hasonló ember-medve interakciókkal kell szembenézni, részletes protokollummal rendelkezik, amely segít objektíven felmérni a helyzetet, és a legjobb döntést meghozni mind a lakosság, mind a medvepopuláció számára.

Annak érdekében, hogy a medvék ne társítsák a településeket a táplálékszerzéssel, a hatóságoknak rövid és hosszú távon számos intézkedést kell foganatosítaniuk, például:

- medvebiztos szemetesek kihelyezése és a hulladékgazdálkodás javítása;
- a helyi lakosság számára a medvék etetésének megtiltása;
- a háziállatok elleni medvetámadások megelőzésére szolgáló rendszerek alkalmazása, például elektromos kerítés és speciális őrző kutyák;
- a medvék által okozott károk kompenzációs rendszerének javítása;
- a természetes élőhelyek feldarabolódásának megállítása, az erdei gyümölcsök gyűjtésének korlátozása a faj elterjedési területén, stb.

Továbbá a WWF szerint a települések 10 km-es körzetben lévő vadászterületeken, ahol a medvék állandóan jelen vannak, be kell tiltani a kiegészítő etetést.

Fotó: Rasmus Svinding/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >