2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Agent Green: Tánczos Barna 20 éve betiltott vadászfegyvereket készül újra engedélyezni, ezzel „kivégezve” védett fajokat

2021. december 22. 09:49, utolsó frissítés: 2021. december 23. 16:03

"Karácsonyi terror. A környezetvédelmi miniszter most tette közzé a 20 éve tiltott vadászfegyverek legalizálásának rendelettervezetét, amelyekkel szigorúan védett állatokat ölnének. A miniszter szó szerint ki akarja végezni a farkast, a hiúz, a hódot, a vidrát, a vadmacskát és a fajdot" - írta a közösségi médiában az Agent Green természetvédő szervezet.


Update: Tánczos Barna szerint mindössze arról van szó, hogy a Gazdasági Versenytanács döntését ültetik gyakorlatba a vadászfegyverekre vonatkozó határozattal. A miniszter a Transindexnek úgy nyilatkozott, hogy 2002-ben egy miniszteri rendelettel betiltották egy Romániában gyártott, Kalasnyikovból kialakított fegyvertípus vadászati tevékenységre való használatát. Ennek gyártói a Gazdasági Versenytanácshoz fordultak, amely most a következtetésre jutott, hogy a 20 évvel ezelőtt hozott rendelet tisztességtelen versenyhelyzetet eredményezett. Részletek itt.

---------------------------------------

Az egyesület két lehetőséget ajánl azoknak, akik szeretnének tenni valami a tervezett "bűncselekmények" megakadályozására:

- írjanak a környezetvédelmi minisztériumnak az itt megadott elérhetőségeken;

- írják alá azt a petíciót, melyben Tánczos Barna lemondását követelik a környezetvédelmi miniszteri posztról.

Az Agent Green által kifogásolt határozattervezet egyébként egy 20 évvel ezelőtti tiltást szüntet meg, ha hatályba lép. Egész pontosan a Sadu és Cugir településeken gyártott, Kalasnyikov típusú géppisztolyból kialakított 7,62 x 39 mm kaliberű AKM és SKS típusú félautomata fegyverek vadászati célú használatát engedélyezné újra.

A tervezethez tartozó indoklás szerint (itt érhető el) a tiltás feloldásával lényegében a két, fent említett hazai fegyvergyártó vállalat versenyhátrányát kívánják megszüntetni. A szóban forgó kaliberű fegyverekkel való vadászat ugyanis engedélyezett Romániában, csak a Sadu Rt. és a Cugir Rt. által gyártott fegyverek nem használhatók.Fotó: Zdeněk Macháček/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >