2024. február 26. hétfőEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tánczos Barna nem tesz le a „veszélyes” medvék bárholi megölését lehetővé tevő törvényről. Kicsit átfogalmaztatja a tervezetet

2022. január 11. 12:45, utolsó frissítés: 13:26

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter úgy véli, Klaus Johannis államfő azért küldte vissza a parlamentnek a medvék kilövését vészhelyzet esetén lehetővé tevő törvényt, mert a megfogalmazást kell pontosítani, és nincs szó érdemi kritikáról. Azt ígéri, hogy egyes cikkelyeket átfogalmaznak, hogy "kiküszöböljék 99,9 százalékban a visszaéléseket".


Klaus Johannis államfő hétfőn küldte vissza a parlamentnek felülvizsgálatra a "barnamedvék által az emberek és tulajdonuk ellen elkövetett támadások megelőzésére és leküzdésére irányuló azonnali beavatkozási módszerekről" szóló törvényt. Az RMDSZ által benyújtott és a parlament által jóváhagyott módosítás kimondta, hogy a medvéket a településeken kívül is ki lehet lőni, szemben a sürgősségi rendelet eredeti változatával, amely csak akkor engedte meg a hatóságoknak a beavatkozást, ha a medve lakott településen belül támad.

Az elnök szerint egyértelmű rendelkezések hiányában visszaélésekre kerülhet sor.


"Ezt az álláspontot tiszteletben tartom" - mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter hétfő este a Digi24-nek. A szöveg "a parlamenti szakbizottságok elé kerül, hogy néhány korrekciót hajtsanak végre. A törvény szövegében a pontosság és a precizitás a kérdés. Nem hiszem, hogy ez egy érdemi kritikán alapuló visszaküldés. Elnök úr bizonyára tudja, hogy vészhelyzet esetén emberi beavatkozásra van szükség" - mondta Tánczos Barna.

"Tehát abban a pillanatban, amikor a medve az udvaron van, abban a pillanatban, amikor a medve az esztenánál van, ott az azonnali beavatkozás csak az adott példány ellen irányulhat. Nem kérdés, hogy az a medve volt-e, vagy egy másik medve, és az a kérdés sem merül fel, hogy a hatóságot becsapták. Nem. Ha veszélyt jelent az emberi életre vagy a vagyonra, akkor nem lehet félreértés" - mondta a környezetvédelmi miniszter.

A riporter felhozta azt is, hogy Johannis a visszaélések lehetőségére hivatkozott. A környezetvédelmi miniszter erre így válaszolt: "Ha átfogalmazunk néhány cikkelyt, a visszaélések 99,9 százalékban biztosan megszűnnek".

A törvény felülvizsgálata idején az eredetileg kiadott kormányrendelet marad hatályban. (newsweek.ro, hírszerk.)

Fotó: Tánczos Barna/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >