2023. február 7. keddTódor, Rómeó
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Világító havat találtak egy orosz kutatóállomás közelében

2022. január 11. 16:47, utolsó frissítés: 2022. január 12. 09:05

Az evezőlábú rákok általában az óceánok mélyén élnek, nemrég azonban a Fehér-tenger partján fedezték fel őket. A jelenségről a HVG számolt be.


Különleges jelenségre lett figyelmes Mihail Nyeretyin, egy molekuláris biológus fia, aki a Fehér-tenger partján sétált kutyáival egy kutatóállomás közelében: a talajt takaró hó különleges, kékes színben kezdett el ragyogni. A havat Vera Jemeljanyenko orosz biológus is megvizsgálta, és kiderült, hogy a fény nyomás hatására fokozódik. Ezután döntöttek úgy, hogy érdemes lenne felvételeket készíteni róla.A bejegyzést a National Geographic szúrta ki. A lap azt írja, miután a megolvadt havat mikroszkóp alatt vizsgálták meg, kiderült, hogy a fényjelenségért a vízben élő organizmusok, az evezőlábú rákok tehetők felelőssé. Ezek az állatok az édes és a sós vízben is megtalálhatók, különlegességük pedig, hogy képesek a biolumineszcenciára, vagyis fényt bocsátanak ki magukból.

Ez a tulajdonságuk nem jelent újdonságot, az óceánok mélyén azonban gyakrabban megtalálhatók, mint a hóban. A mostani felfedezés lehet az első magyarázat arra a hasonló jelenségre, amikor korábban más, az Északi-sarkon dolgozó kutatók is láttak, ám nem vizsgálták meg, mi okozza a hó ragyogását.

Az állatok egyébként egy kémiai reakció hatására kezdenek el világítani, a céljuk pedig ezzel az, hogy elriasszák a rájuk vadászó ragadozókat.

Hogy miként kerültek a hóba, azt egy következő vizsgálattal igyekeznek majd kideríteni a szakemberek. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >