2024. március 1. péntekAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Természetvédők: a lengyel fal nem oldja meg a menekültválságot, de kárt okoz fontos érintetlen területeken

2022. január 29. 17:40, utolsó frissítés: 17:58

Lengyelország közel 400 millió dollárt fektet abba, hogy hatalmas falat építsen a keleti határain – tudósít a Szabad Európa Rádió.


Az építkezéssel a lengyel hatóság lényegében azt akarja megakadályozni, hogy a Fehéroroszország irányából érkező menekültek az erdőn keresztül, illegálisan jussanak az ország és egyben az Európai Unió területére.

Tavaly novemberben súlyos humanitárius válság alakult ki a szóban forgó határszakasznál, ahol belarusz fegyveresek több száz – más információk szerint – több ezer menekültet tereltek a lengyel határhoz. Csakhogy ezt az aktust a lengyelek határsértésnek értékelték és számos rendfenntartó erőt vezényeltek a határvonalra. A hideg időjárás miatt többen halálra fagytak, mások végül felhagytak az Európai Unióba való bejutással.

A novemberi válsághelyzettől eltekintve 2021-ben több tízezer illegális bevándorló juthatott át Lengyelország és Litvánia erdőkkel borított, Fehéroroszországgal közös határain, így előbb szögesdróttal zárták le a belarusz határt, majd később döntöttek az 5,5 méter magas fémfal megépítése mellett, amely vélhetően idén júniusra készül el és több mint 180 kilométeren húzódik majd a belarusz határ szárazföldi részén.

A természetvédők az épített fal nyomán elmondták: az illegális bevándorlókat nem fogja megállítani a hatalmas építmény, mindazonáltal hatalmas károkat tesznek a bialowiezai erdőben, amely Európa utolsó érintetlen erdős területeihez tartozik. (Szabad Európa Rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >