2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

EB: 2030-ra Európa területének 30%-a védetté kell váljon

2022. január 31. 20:06, utolsó frissítés: 20:06

Az Európai Bizottság ún. iránymutatásokat tett közzé, melyek arról szólnak, hogy mi módon kell új védett területeket kijelölni, illetve miként kell ezeket kezelni a jövőben ahhoz, hogy "2030-ra a természetet a helyreállítás útjára tereljük".


Az uniós végrehajtó testület sajtóközleménye szerint a jogilag védett területek jelenlegi hálózata nem elég nagy kiterjedésű a biológiai sokféleség hatékony védelméhez. A további kijelöléseknek vagy hozzá kell járulniuk a Natura 2000 hálózat bővítéséhez, vagy a nemzeti védelem alá eső területek részét kell képezniük. A 2030-ig szóló célkitűzések az egész EU-ra vonatkoznak, és minden tagállam objektív ökológiai kritériumok alapján kell kijelölje a védendő területeket. Mint írják, a környezeti és gazdasági előnyök kéz a kézben járnak, mivel a meglévő Natura 2000 hálózat ökoszisztéma-szolgáltatásai (élelmiszer, víz- és levegőtisztítás, katasztrófákkal szembeni ellenálló képesség, stb.) becslések szerint évente 300 milliárd eurót tesznek ki, és a hálózat mintegy 500 000 munkahelyet teremt.

"A természettől függünk, és meg kell őriznünk azt. A Natura 2000 a transzeurópai természetvédelmi hálózat pillére, de a hálózat kiteljesítéséhez további nemzeti szintű munkára van szükség. Irányelveink olyan eszközöket adnak a tagállamoknak, amelyek segítségével további védett területeket azonosíthatnak, jelölhetnek ki és kezelhetnek. Továbbra is együtt fogunk dolgozni azon, hogy 2030-ra az európai természetet a helyreállítás útjára tereljük, bolygónk és gazdaságunk javára" - mondta Virginijus Sinkevicius környezetvédelemért, óceánokért és halászatért felelős biztos.

Az EU 2030-ig szóló biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiája, amely az európai zöld paktum egyik kulcsfontosságú kezdeményezése, Európa biológiai sokféleségének helyreállítását célozza. E cél elérése érdekében a stratégia 2030-ra az EU szárazföldi és tengeri területének legalább 30%-át kívánja védelem alá helyezni. A hétfőn elfogadott iránymutatások segíteni fogják a tagállamokat e célok elérésében és egy koherens transznacionális hálózat létrehozásában.

Az iránymutatásokat az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel együttműködve dolgozták ki, miután egy éven át folytattak megbeszéléseket a nemzeti szakértőkkel és az érintett szervezetekkel. (g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: Ellie Burgin/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >