2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egymás sebeit kezelik a csimpánzok. Rovarokat fognak, és ráteszik a sérült részekre

2022. február 08. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

At emberek első dolga az, ha nyílt sebet akarnak kezelni, hogy fertőtlenítik, majd bekötik. A csimpánzok azonban egy sokkal kreatívabb módszert találtak ki: rovarokat fognak, és közvetlenül a nyílt sebre teszik őket.


A tudósok a nyugat-afrikai Gabonban figyelték meg ezt a viselkedést a csimpánzoknál, és észrevették azt is, hogy a majmok nemcsak a saját sebeiket, hanem társaikét is rovarokkal kezelik - írja a Reuters.

A Current Biology című folyóiratban hétfőn közzétett kutatás fontos hozzájárulás a csimpánzok - és általában az állatok - önzetlen segítségnyújtási képességéről folyó tudományos vitához.

A projekt 2019-ben kezdődött, amikor egy Suzee nevű felnőtt nőstény csimpánzt megfigyeltek, amint a serdülőkorú fia lábán lévő sebet vizsgálta.

Suzee ekkor hirtelen elkapott egy rovart a levegőben, a szájába vette, láthatóan összenyomta, majd a fia sebére tapasztotta.

Miután kivette a rovart a sebből, még kétszer alkalmazta ezt a módszert..

A jelenet a gaboni Loango nemzeti parkban játszódott le, ahol a kutatók egy 45 fős, veszélyeztetettnek számító tschego csimpánzcsoportot (Pan troglodytes troglodytes) tanulmányoznak. 15 hónap leforgása alatt a tudósok legalább 19 alkalommal látták, ahogy a csimpánzok ugyanezt a kezelést alkalmazzák önmagukon.

Két másik alkalommal pedig azt figyelték meg, hogy a sérült csimpánzokat egy vagy több majomtársuk ugyanígy kezeli.

A sebkezelésre egyébként elég gyakran volt szükség, mivel a megfigyelt csapat tagjai gyakran keveredtek konfliktusba egymással, időnként több centiméter széles sebeket okozva.

A sérült csimpánzok távolról sem tiltakoztak a kezelés ellen, hanem örömmel fogadták, hogy ápolják őket. "Nagy bizalom kell ahhoz, hogy engedjék, hogy egy nyílt sebbe rovart tegyenek" - magyarázta Simone Pika, a németországi Osnabrucki Egyetem biológusa, a tanulmány társszerzője.

"Úgy tűnik, megértik, hogy 'ha ezzel a rovarral csinálod ezt velem, akkor a sebem jobban lesz'. Ez elképesztő."

A kutatók nem tudták azonosítani, hogy milyen bogarat használtak a sebekre, de úgy vélik, hogy egy repülő rovar lehetett, tekintve, hogy a csimpánzok gyors mozdulattal kapták el.

Pika szerint a rovar gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazhat, amelyek nyugtató hatásúak. A rovarokról köztudott, hogy különféle gyógyhatásokat válthatnak ki, és a kutatóknak tovább kell kutatniuk annak érdekében, hogy beazonosítsák a fajt, amit a majmok használnak sebgyógyításra.

Madarakat, medvéket, elefántokat és más állatokat is megfigyeltek már öngyógyítás, például gyógyhatású növények fogyasztása közben.

A csimpánzoknál azonban az a különleges, hogy nemcsak magukat kezelik, hanem másokon is segítenek.

Egyes tudósok azonban még mindig kételkednek abban, hogy az állatok képesek lennének olyan proszociális viselkedésre, mint az önzetlen törődés másokkal - mondta Pika.

Itt azonban a csimpánzoknak nincs mit nyerniük, mondta. Akkor miért teszik ezt? Az embereknél a proszociális viselkedés általában az empátiához kapcsolódik - ez a hipotézis további vizsgálatot érdemel - tette hozzá a kutató.

Fotó: satya deep/Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >