2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Öt év alatt csupán négy környezeti bűncselekmény tárgyalása jutott el a bíróságra - az 1300-ból

2016. december 16. 18:02, utolsó frissítés: 18:03

Az országos főügyészség összesítéséből kiderül, a környezetszennyezéssel kapcsolatos bűncselekmények túlnyomó része nem végződik bírósági ítélettel, és nem is kerül a bírók asztalára – írja a Mediafax.


2011-2016 között több mint 1300 bűnvádi dosszié volt, ám csupán négy jutott el végül a bíróságra. A többi, összesen 1312 ügyben a nyomozást megszüntették, vagy eleve lemondtak a vádemelésről, vagy elálltak tőle, vagy még dolgoznak az ügyön.

15 ügyészség ügyeit átvizsgálva a négy bíróságra eljutott ügy a bákói, a galaci, illetve a nagyváradi ügyészség illetékességébe tartozik. A főügyészég szerint egy ilyen ügy megoldása nagyrészt fél évtől egy évig terjedő időszakot vesz föl, a legtöbb esetben az ügyészségek hivatalból indítanak eljárást, illetve elvétve olyan eset is előfordul, amikor a környezetvédelmi őrség, a vízügyi hivatal, a környezetvédelmi főkapitányság és a környezetvédelmi ügynökség feljelentése nyomán indul nyomozás.

Az indoklás szerint ugyanakkor az ügyészségek jogosan jártak el, és a legtöbb ügy büntető eljárás nélküli lezárása azért következik be, mert figyelembe veszik az okozott kárt, a büntetést és a közvélemény érdeklődésének hiányát, ami együttesen határozza meg a bűncselekmény okozta társadalmi veszély mértékét. Az ügyészek a legtöbb esetben megalapozott módon arra jutnak, hogy a román alkotmány alapértékei védelmében nem szükséges az ügy bírósági tárgyalása – érvel a főügyészség.

Ám hozzáteszik: az is nehézséget okoz, hogy a vonatkozó jogszabályokat gyakran módosítják, nehézkesek, nem szisztematikusan kidolgozottak, és nem biztosítanak jó eszközt az ügyészek számára a bűncselekmények elleni fellépésben. A környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok jelen állapota jól mutatja a főügyészség szerint, hogy a környezetvédelmi jogi szankciókról nincs egy egységes vízió a törvényhozói berkekben. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >