2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Végleges: elvesztette az FSC fenntarthatósági tanúsítványt a Schweighofer

2017. február 17. 13:05, utolsó frissítés: 2017. február 20. 11:38

A három hónapos próbaidő leteltével az FSC (Forestry Stewardship Council) úgy döntött, megvonja a fenntarthatósági tanúsítványt és kizárja tagjai közül a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozót - jelentette be a testület február 17-i sajtóközleményében.


A döntést azt követően hozta az FSC Nemzetközi Igazgatótanácsa, hogy újabb információk jutottak a birtokába a faanyag-mérési standardok lehetséges megsértéséről. Emiatt újabb kivizsgálást rendeltek el, viszont annak idejére már nem tartották összeférhetőnek a vállalat próbaidős státusának fenntartását. Amennyiben a vádak beigazolódnak, megnövekedett kockázattal kell számolni, hogy a vállalat FSC standardoknak nem megfelelő termékeivel tovább folytatódik a kereskedés egy meghosszabbított próbaidő alatt, ami elfogadhatatlan lenne az FSC számára - szól az indoklás.

A Schweighofer csoport elfogadja az FSC döntését, és gyakorlatba is lépteti azt, hogy bebizonyítsa, elfogadja és elkötelezett az FSC csatlakozási elveivel kapcsolatban - áll a közleményben. Az FSC ugyanakkor elismeri a Schweighofer utóbbi három hónapban tanúsított erőfeszítéseit, hogy kidolgozza a jobbító intézkedések előzetes tervét, és arra bátorítja a vállalatot, folytassa a párbeszédet és dolgozzon ki egy tervet az újracsatlakozásra. A vállalat lépéseinek függvényében az FSC igazgatótanácsa megfontolhatja, hogy a Románián kívüli Schweighofer-feldolgozók számára lehetővé teszi a fokozatos újrafelvételt.

Az FSC közleményéből az is kiderül, a következő időszakban erősítenék a jelenlétüket Romániában, és konstruktív párbeszédet kívánnak folytatni az országban működő összes érintettel, így a Schweighoferrel is, hogy hosszú távú megoldásokat találjanak a felelős erdőgazdálkodás megvalósításának romániai kihívásaira.

A WWF igazgatója, Csibi Magor üdvözölte a döntést, amely azt bizonyítja, "bármilyen nehéznek tűnik egy harc, bármilyen nagy és erős egy vállalat, mindig érdemes harcolni ügyeink és meggyőződéseink érdekében. Az erdőknek a jövőnk garanciáját kell jelenteniük, nem az azonnali profitgenerálás eszközét".Az FSC döntése jó példa arra, hogy a civil szervezetek szakértői kapacitása és a közvélemény nyomása kiegészítheti egymást - a WWF benyújtotta az FSC-hez a dokumentációt, a de-clic.ro közösség aláírásgyűjtése pedig megmutatta, nagyon sokakat foglalkoztat a romániai erdők jövője. Reméljük, az FSC döntése fontos lépés a fenntartható erdőgazdálkodás irányába, és minden, ebben az ágazatban dolgozó szereplő számára világos lesz, hogy be kell tartania a szabályokat, és szem előtt kell tartania a fenntarthatóságot - írta Csibi Magor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >