2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Schweighofer reakciója a fenntarthatósági tanúsítvány elvesztésére

2017. február 20. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

A Holzindustrie Schweighofer a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC®) döntésére - miszerint kizárják a társulásból az osztrák vállalatot, amely így elveszíti az FSC fenntarthatósági tanúsítványt - reagálva február 17-én sajtónyilatkozatot bocsátott ki, amelyben elsősorban azt hangsúlyozzák, konstruktív párbeszédet folytatnak az FSC® szervezettel, hogy kidolgozzanak egy újratársulási tervet.


"Az FSC® döntése, mely szerint felbontja a társulást a Schweighofer Csoporttal, számunkra arra ad okot, hogy még intenzívebbé tegyük ellenőrző rendszereinket, annak érdekében, hogy a romániai ellátási lánc fenntartható legyen. 2017 január közepén vállalatunk egy sor olyan intézkedést mutatott be, amelyeknek az a célja, hogy új alapokra helyezze a biztonságot. Ezek előzmény nélküliek Romániában, és jóval túlmutatnak a törvényes előírásokon. 2017-ben a Schweighofer csoport egymillió eurót fektet új ellenőrző rendszerébe. Vállalatunk eltökélt, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy meggyőzze az FSC®-t és a többi érdekelt felet arról, hogy az új rendszer hatékonyan fog működni. A Holzindustrie Shweighofer azt szeretné, hogy az FSC®-vel együtt kidolgozzon egy újratársulási tervet, a lehető leghamarabb" - áll a közleményben.

"Az FSC® értékelte a Holzindustrie Schweighofer akciótervét, amelyet az elmúlt három hónapban vezettünk be, és elismerte, hogy ez jó kiindulási pont lehet a párbeszéd folytatására és egy újratársulási terv kidolgozására. Az FSC® a döntést azon információ birtokában hozta, hogy felmerült a gyanú a faanyag mérési standardok lehetséges megsértéséről, éppen a próbaidő alatt. Az FSC® igazgatótanácsa ennek fényében hozta a döntését, amely a fenntarthatósági tanúsítvány végleges visszavonásához és a kizáráshoz vezetett. Annak fényében, hogy a Holzindustrie Schweighofer mérőeszközeit kalibrálta és olyan rendszert használ, amely szigorúan követi a törvényes előírásokat, ez a vád meglepő vállalatunk számára. Ennek ellenére vállalatunk garantálja, hogy teljes mértékben együttműködik az FSC®-vel abban, hogy további vizsgálódásokat folyathassanak. Sőt a Holzindustrie Schweighofer mindent megtesz annak érdekében, hogy meggyőzze az FSC®-t és a többi érdekelt felet arról, hogy hatékony intézkedéseket hozott és elkötelezett egy fenntartható biznisz iránt" - közlik.

A vállalat folytatja a konstruktív párbeszédet az FSC®-vel, annak ellenére, hogy felbontották velünk a társulást. Továbbra is promoválni fogják az FSC® standardokat, és az ellátási láncukon belül az erre vonatkozó bónuszrendszert nem szüntetik meg, ígérik.

Frank Aigner, a Schweighofer Csoport vezérigazgatója "örömét fejezte ki, hogy az FSC® elismerte a Holzindustrie Schweighofer eddigi törekvéseit az elmúlt három hónapban. Ezek az intézkedések az FSC® szerint is alapjai lehetnek ez újratársulási terv kidolgozásának". „A következő lépések számunkra világosak, mondja Frank Aigner. Habozás nélkül továbbra is tárgyalni fogunk az FSC®-vel és más civil szervezetekkel. Nyitottak vagyunk, és teljes mértékben támogatjuk a további vizsgálódásokat, és azonnal értesíteni fogjuk a közönséget és az érdekelt feleket bármilyen helyzetváltozásról”.

Azt írják, 2012-től a HS bónuszt ajánlott fel azoknak, akik FSC® CoC tanúsítvánnyal rendelkező faanyagot szállítottak. Kezdetben 5 lej bónusz járt a rönkfa köbméteréért, utána pedig, 2016-ban ezt az összeget felemeltük 10 lejre. 2012-től összesen 4,77 millió lejt (1,04 millió euró) fizetett a vállalat bónusz formájában FSC® tanúsítvánnyal rendelkező faanyagért. Ezen kívül a HS kifejlesztett és gyakorlatba ültetett egy GPS nyomkövető rendszert, amelyet direkt beszállítóival szemben alkalmaz (Timflow). "Beszállítóinknak hamarosan kötelező lesz, hogy érkezéskor bemutassák a jármű útját, az érvényben levő előírások által is megkövetelt dokumentumok mellett. Ezzel az intézkedéssel megbizonyosodhatunk, hogy a rakomány valóban a dokumentumokban is megjelölt helyszínről érkezik. A rendszer hamarosan bárki számára elérhető lesz" - áll a közleményben.

Abban az esetben, hogyha a beszállító nem tartja tiszteletben a vállalatunk beszerzési politikáját, kizárjuk ellátási láncunkból - írják. Ugyanakkor "a HS már bevezette Romániában a „Zéró szállítmány a Nemzeti Parkokból” elvét, annak ellenére, hogy a törvénykezés ezt bizonyos feltételekkel, a nemzeti parkok puffer-zónáiban lehetővé teszi".

"A Holzindustrie Schweighofer párbeszédet folytat minden érdekelt féllel, azért, hogy megalapozzuk egy olyan faipar jövőjét, amely fenntartható erdőgazdálkodáson alapszik" - zárul a közlemény.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >