2024. február 26. hétfőEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

6-7%-át gyűjtik szelektíven a hulladéknak Hargita megyében

2017. február 22. 19:53, utolsó frissítés: 2017. február 26. 11:42

Hargita megyében időben felszámoltak minden nem EU-konform hulladéktárolót és ökologizálták is ezeket. Ezzel kapcsolatban nem jeleztek semmilyen problémát - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) vezetője.


Domokos László szerint 2008 után a városi környezetben lévő nem EU-konform hulladéktárolókat fokozatosan bezárták, az Európai Unióval kialkudott határidők szerint. A szentegyházi (Vlăhiţa), a tusnádfürdői (Băile Tuşnad), a balánbányai (Bălan) és a borszéki (Borsec) tárolókat 2009-ben, a maroshévízi (Topliţa), csíkszeredai és gyergyószentmiklósi (Gheorgheni) tárolókat pedig 2012-ben zárták be.

A vidéken található szeméttárolókkal kapcsolatban Domokos László elmondta, az önkormányzatok betartották a 2009. július 16-ai határidőt és felfüggesztették a hulladék tárolását és ökologizálták a tárolók környezetét is.

Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszerének megvalósítása során a bezárt hulladéktárolók tartalmát áthelyezték a megyeszékhely hidroszigetelt tárolójába, amelyet befejeztek és meg is nyitottak már.

Ami a szelektív hulladékgyűjtést illeti, Hargita megyében 2016-ban 6-7 százalékos arányról beszél a szakember, ami az országos átlag fölött van.

Az ügynökség vezetője szerint ahhoz, hogy Románia 2020-ra elérje az 50%-os újrahasznosítási arányt, elsősorban a lakosság körében kellene tudatosítani ennek fontosságát. Az embereknek nem szemétként, hanem erőforrásként kellene a hulladékra tekinteniük és megérteniük azt, hogy a szelektív gyűjtés során csökken a hulladék mennyisége és ezáltal a szennyezés és energiát spórolhatunk - véli Domokos.

Eljárást indított múlt héten az Európai Bíróságon Románia ellen az Európai Bizottság (EB) amiatt, hogy a hatóságoknak nem sikerült bezárniuk 68 nem EU-konform városi szeméttelepet, amelyek károsíthatják a lakosság egészségét és a környezetet, írta a bizottság közleménye.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >