2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drámai gyorsasággal pusztulnak a Dél-kínai-tenger korallzátonyai és mangrove-erdői

2016. május 24. 15:55, utolsó frissítés: 15:55

A Dél-kínai-tenger korallzátonyainak több mint 80 százaléka, a mangrovék mintegy 73 százaléka elpusztult az 1970-es évek óta - közölte a kínai környezetvédelmi tárca egyik tisztségviselője.

Vang Hsziao-csiang egy pekingi konferencián arról beszélt, hogy a térségben az elmúlt években felgyorsult az ökoszisztéma pusztulása, a helyzet mára igen súlyossá vált.

A szakember nem jelölt meg konkrét okokat, csupán általánosságban beszélt az "egyre intenzívebb emberi tevékenységről" és a "globális felmelegedés egyre károsabb hatásairól".

Természetvédők többek között az illegális halászatot és az óriáskagylók kifogásakor végzett kiterjedt kotrást okolják a helyrehozhatatlan károkért. Szakértők szerint károsítja a környezetet a zátonyok, szigetecskék mesterséges feltöltése, az rajtuk folyó építkezések és a kapcsolódó hajóforgalom.

Egy tavalyi sajtóhír arról számolt be, hogy az elmúlt években emiatt több ezer hektár korallzátony veszett el. A The Guardian John McManus tengerbiológust idézte, szerinte ez az emberi történelem leggyorsabb ütemű tartós korallpusztulása. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >