2022. december 2. péntekMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Pece patak természeti rezervátumból kihaltak azok a fajok, amelyek miatt védett területté nyilvánították

2017. április 05. 18:04, utolsó frissítés: 18:04

A Püspökfürdőn (Băile 1 Mai) található Pece patak természeti rezervátumból kihalt az a három faj, amelyek miatt védett területté nyilvánították ezt a Natura 2000-es területet - derült ki a Bihar megyei tanács kutatásaiból.


"A Pece rezervátumban a hévízi tartalékok nagyon elapadtak. Természetes élőhelyén egyik faj sem található már meg azok közül, amelyek miatt Natura 2000-es védett területté nyilvánították - vagyis a hévízi tündérrózsa (Nymphaea lotus var. thermalis), a bordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) nevű termálvízi csigafaj és a Racoviţă keléje elnevezésű halfaj (Scardinius erytrophthalmus racovitzai)" - magyarázta Aurelia Dumiter, az Econatura projekt vezetője. Dumiter hozzátette, jelenleg laboratóriumi körülmények között tenyésztik a fajokat, de visszatelepítési esélyeik nagyon alacsonyak.

A hévízi tündérrózsát vissza lehetne telepíteni, ha megnő vízszint, a Racoviţă keléje visszatelepítésének is lenne esélye, ha helyreáll az ökoszisztéma, a bordás homorcsa azonban mesterséges körülmények között nem szaporodik, a néhány megmaradt példány kihalóban van - mutatott rá Dumiter.

A Bihar megyei tanács Econatura projektjének célja az ökoszisztémára hatást gyakorló tényezők felkutatása és a biodiverzitás felmérése volt a nyolc természetvédelmi területen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >