2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetőjének a leváltását kéri a környezetvédelmi miniszter

2017. október 02. 15:52, utolsó frissítés: 15:52

A Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetőjének leváltását kéri Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető szerint Marius Triţă mulasztásainak is betudhatók a pataréti hulladéktároló körül kialakult problémák.


"A minisztérium ellenőrző testületének jelentése, illetve a helyszínen tapasztaltak alapján úgy ítélem meg, hogy a környezetvédelmi őrség, amelynek figyelmesnek kellett volna lennie, bírságokat kellett volna kiszabnia, és védenie kellene az állampolgárokat, mindezt nem tette meg, noha a törvény lehetőséget biztosít erre" - fogalmazott a miniszter kolozsvári sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy emiatt kéri a megyei környezetvédelmi őrség vezetőjének lemondását.

A tárcavezető rámutatott, Kolozs megyében van jelenleg a legtöbb, környezettel kapcsolatos probléma, és ezek közül a pataréti hulladéktároló ügye a leghangsúlyosabb.

"Összesen hat nem EU-konform szeméttároló van a megyében, amelyeket be kell zárni, kettő esetében azonban még csak nem is kezdődött el ez a folyamat. Hogy Patarétről ne is beszéljünk. (...) Megengedhetetlen, hogy a szeméttelep felszámolása óta eltelt hét évben nem történt semmi. Lehet, hogy a jövőben egy nagyobb eső az utcára mossa majd a csurgalékot. Semmilyen felelősségérzet nincs a helyi hatóságokban, főleg a megyei tanácsban. Már rég intézkedéseket kellett volna hozniuk az ügyben. És ha most, a tizenkettedik órában sem ébrednek fel, más természetű problémákkal is szembesülniük kell majd" - tette hozzá Gavrilescu.

A miniszter azt is elmondta, hogy "minden lejt, amelyet a környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt kell majd fizetnie az országnak, a vétkes önkormányzatokon hajtanak majd be, mert nem lenne helyénvaló, hogy más megyék fizessenek Kolozs megye mulasztásai miatt".

Alin Tişe megyei tanácselnök nem vett részt a miniszterrel való találkozón, noha utóbbi elmondása szerint meghívást kapott. Jelen volt viszont a Kolozs megyei tanács alelnöke, Vákár István, aki elismerte, hogy túl hosszú ideje húzódik a pataréti hulladéktároló ügyének rendezése. Szerinte ez az átláthatatlan törvényeknek is betudható, a problémát ugyanakkor bonyolította a nyáron bekövetkezett földcsuszamlás is.

Graţiela Gavrilescu miniszter és az általa vezetett tárca szakemberei azért érkeztek hétfőn Kolozs megyébe, hogy megnézzék, hogyan kezelik az illetékes hatóságok a hulladéktárolók helyzetét. A prefektúra, a megyei tanács, a környezetvédelmi ügynökség és az egészségügyi igazgatóság, valamint Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság illetékeseivel is tárgyaltak.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >