2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nehézfémekkel szennyezi a Szamost az Unicarm

2017. október 06. 18:11, utolsó frissítés: 2017. október 07. 10:36

Egy vízminőségi vizsgálat eredményeit ismertette pénteken Babos Krisztina biológus a Szamos szatmárnémeti partján megtartott sajtótájékoztatóján. Ebből az derül ki, hogy az Unicarm nehézfémekkel szennyezi a folyót.


A szakember az Erdélyi Magyar Néppárt támogatásával még augusztus folyamán vett vízmintát az Unicarm szennyvízcsövéből, amelyet egy akkreditált kolozsvári laborral vizsgáltattak meg. Amint Babos kifejtette, már a vizsgálatok megkezdése előtt gondok akadtak a mintával, a laborból felhívták és közölték vele, hogy a vízminőség-vizsgálatot a kért módon nem tudják elvégezni a vett minta túlságosan sűrű állaga miatt. Végül iszapként került elemzésre a levett anyag, és jelentős nehézfém szennyezést mutatott. A cink hatszorosa, míg a réz a nyolcszorosa a törvényileg megengedett értéknek - jelentette be a biológus, hozzátéve, hogy a szennyvíz nemcsak a Szamos élővilágát veszélyezteti, hanem a környéken élők egészségét is károsíthatja.A helybéliekkel folytatott beszélgetések során többen számoltak be arról, hogy a vállalattól származó vizet a környékbeli szántóföldeken futó árkokba vezetik, ami azt jelenti, hogy nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy a szennyező anyagok az érintett mezőgazdasági területeken termelt növényekben, ezáltal pedig az ezeket fogyasztók szervezetében is megjelennek - magyarázta a szakember.

Mivel az Unicarm cég néhány hónapja kérvényezte a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél az integrált környezetvédelmi engedélyének meghosszabbítását, ezért egy beadvánnyal fordulunk a hatósághoz, melyben hivatalos formában is felhívjuk a figyelmüket az említett problémákra és kérni fogjuk, hogy vegyék ezeket figyelembe az engedélyezési eljárás során - fejtette ki Babos, hozzátéve, hogy remélik a kérdésben érintett hatóságok a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak erre az ügyre és nem mulasztják el a közvéleményt is tájékoztatni.

Az Unicarm cég Vetés községben működő üzemével kapcsolatosan először a tavasz folyamán Baranyi Krisztina magyarországi szakpolitikus kongatta meg a vészharangokat, majd a Greenpeace természetvédelmi szervezet is jelezte, hogy a vállalat által a Szamosba ürített szennyvíz nem felel meg a törvényekben foglalt minőségi mutatóknak. Ennek dacára a megyei illetékes szakhatóságok nem voltak hajlandóak állást foglalni az ügyben, nem is cáfolták és nem is erősítették meg az értesüléseket. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >