2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Schweighoferrel kapcsolatban álló személyeket ítéltek börtönbüntetésre irathamisítással szerzett erdők értékesítéséért

2016. június 09. 12:01, utolsó frissítés: 12:01

Illegálisan visszaszolgáltatott, Vâlcea megyei erdőkből a Holzindustrie Schweighofer számára fát értékesítő hálózat tagjai ügyében hozott végleges ítéletet a Pitești Fellebviteli Bíróság. A DNA szerint a vádlottak 2005–2008 között összejátszottak abban, hogy a Puru, Galbenu és Petrimanu hegységekben lévő erdőségeket illegális módszerekkel megszerezzék és értékesítsék.


Az ausztriai fafeldolgozó óriásvállalat volt megbízottja, Mircea Basarabă, a cég volt szerződéses partnere, Gheorghe Deaconeasa, valamint Mihai-Dan Petrulian és Constantin Păduraru (a Neamt Megyei Levéltár volt vezetője) összesen 23 és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott, ezen kívül a négy vádlottat 4 millió euró kártérítés kamatos törlesztésére ítélték.

A 662. számú, 2016. június 3-án hozott ítélet szerint Basarabă 7 évet, Deaconeasa (a Voineasa Erdészet volt vezetője) 7 és fél évet, Petrulian 6 évet, Păduraru pedig 3 évet kapott.

Az Agent Green zöld aktivista szervezet szerint az illegális erdő-visszaszolgáltatás haszonélvezője a Cascade Empire nevű cég volt, amely irathamisítással szerezte meg az erdőket. A DNA által összeállított bűnvádi dossziéban ugyanakkor arra vonatkozó bizonyítékok is vannak, hogy a Schweighofer képviselői folyamatosan kapcsolatban álltak a vádlottakkal, és még a hamis iratok alapján történt visszaszolgáltatás előtt fél évvel leszögezték az erdők árát.

Forrás és további részletek: Cotidianul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >