2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felfüggesztették az osztrák minősítőt, amely fenntarthatónak ítélte a Schweighofert

2016. június 09. 13:40, utolsó frissítés: 13:40

Megtiltották további FSC-minősítések kibocsátását annak a testületnek, amely korábban a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásra vonatkozó Forest Stewardship Council-minősítést odaítélte a Holzindustrie Schweighofer számára.


A Quality Austria nevű osztrák testülettől a WWF Ausztria panasza nyomán a Accreditation Services International (ASI) vonta meg időlegesen a minősítés kibocsátására vonatkozó jogot. Az ASI voltaképpen felfüggesztette a Quality Austriát, a döntés május 29-én lépett érvénybe, és fél évig érvényes.

A WWF Ausztria még idén márciusban kereste meg hivatalos panasszal az ASI-t, amelyben kérték, vizsgálja fölül a Quality Austria által idén január elsején, a Schweighofer számára kibocsátott új FSC "Chain of Custody / Controlled Wood" tanúsítvány odaítélését, tekintve hogy a romániai és nemzetközi médiában megjelent riportok, civil szervezetek által készített és kormányzati jelentések egyaránt rögzítették, hogy a Schweighofer illegálisan kitermelt fát is feldolgoz Romániában.

A Forest Stewardship Council a maga részéről ettől függetlenül indított kivizsgálást az osztrák fafeldolgozó óriásvállalat ellen. A kivizsgálás elindítását még februárban bejelentette az FSC.

“Az ASI tette tisztán mutatja a Schweighofer ügyfeleinek és a közvéleménynek, hogy a Schweighofer elleni vádak állnak a lábukon, és hogy valóban aggasztóak" - kommentálta a lépést az Environmental Investigation Agency (EIA) ügyvezető igazgatója, Alexander von Bismarck. “Ez a fejlemény fontos siker a romániai embereknek abban a harcban, amelyet az erdészeti szektor visszaszerzéséért folytatnak, szemben az illegális fakitermelőkkel és azokkal a vállalatokkal, amelyek az illegális fakitermelésből profitálnak."

Áprilisban a román kormány megerősítette, tovább folytatódik az egy éve tartó kivizsgálás a Schweighofer ellen. Előzetes jelentések szerint a kormányzati nyomozás több mint 100.000 köbméter lopott fát dokumentáltak csupán egyetlen HS-gyárban - áll az EIA közleményében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >