2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A 66 millió évvel ezelőtti tömeges kihalás a jövő túlélőiről is mesél

2016. június 09. 14:38, utolsó frissítés: 14:40

Az emlősállatok felemelkedése már jóval a dinoszauruszok nagyjából 66 millió évvel ezelőtti kipusztulása előtt megkezdődött - állapították meg brit és amerikai kutatók.


A Southamptoni Egyetem és a Chicagói Egyetem szakemberei több száz megkövült emlősfogat elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy a változatos étrendet folytató emlősök már 10-20 millió évvel a dinoszauruszok kihalása előtt elkezdtek alkalmazkodni a környezethez.

A kutatók szerint a mostani eredmények ellentmondanak annak a hagyományos nézetnek, amely szerint csupán az őshüllők nagyjából 66 millió évvel ezelőtti kipusztulása tette lehetővé az emlősök felemelkedését - írta a BBC News.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölt tanulmány szerint azonban az elmúlt években egyre több és több korai emlős fosszília került elő - köztük kutyaméretű patás lények maradványai -, ami azt jelzi, hogy az eddig véltnél sokkal színesebb volt a hajdani emlőspaletta.

A tanulmány szerint az emlősök nemhogy hasznot húztak volna a dinoszauruszok eltűnéséből, hanem maguk is nagyon megsínylették a földi élet több mint felét kipusztító aszteroida-becsapódás következményeit. A tanulmányt vezető David Grossnickle, a Chicagói Egyetem PhD-jelöltje úgy véli, a friss eredmények hasznos információkkal szolgálhatnak a jövőre nézve, mivel jelenleg is tömeges kipusztulások zajlanak a bolygón. Mint fogalmazott, a 66 millió évvel ezelőtti tömeges kihalás túlélői, többségükben generalisták, vagyis tágtűrésű, sok élettérben előforduló fajok, segíthetnek megmutatni, hogy mely élőlények élhetik túl a következő száz, vagy ezer évet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >