2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorítanák a parlagfű irtását szabályozó törvényt

2017. november 22. 12:34, utolsó frissítés: 12:42

A statisztikák szerint a parlagfű okozza a nyári időszakban gyakori, szénanáthás esetek 80 százalékát, de a pollenmennyiség csökkentésével vissza lehet szorítani a megbetegedések számát, hívta fel a figyelmet Magyar Lóránd az RMDSZ Szatmár megyei képviselője.

A szakpolitikus hozzátette: a parlagfű okozta allergia tüneti kezelése olykor igen magas költségeket von maga után, ezeket pedig nem fedezi az állami egészségügyi biztosítóház.

„A parlagfű egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is problémákat okoz. A virágzásának időszakában kibocsátott pollen allergiás tüneteket válthat ki, káros az emberi egészségre.

A környezetében élő növényekre nézve is veszélyes a jelenléte. Európa több országában ellenőrzik a parlagfű terjedését és jogszabályok rendelkeznek annak irtásáról. Romániában különösen Erdély nyugati részén, Arad, Bihar, Temes és Szatmár megyékben gyakori a növény, a gondozatlan közterületeken, utak mentén, építkezés alatt álló telkeken és a parlagon hagyott földeken.

Egyértelmű rendelkezéseket tartalmazó törvényre van szükség a probléma megoldására” – nyilatkozta Magyar Lóránd, azt követően, hogy módosító-javaslatot fogalmazott meg a parlagfű irtását szabályzó törvénytervezethez.

A parlagfű-törvény jelenlegi formájában, a rendszeres gyomtalanítást írná elő. Az RMDSZ által benyújtott módosító-javaslat értelmében azonban, amelyet elfogadott ma az alsóház mezőgazdasági bizottsága, az irtást konkrétan a növény virágzásának időszaka alatt kellene elvégezni, minden évben legkésőbb június 30-ig, hiszen az csak ekkor bocsát ki allergiás tüneteket okozó pollent.

A módosító javaslat ugyanakkor azt is előírná, hogy a földterületek tulajdonosainak, az évi egyszeri irtás mellett, kötelessége lenne fenntartani a parlagfű-mentes állapotot.  (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >