2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kovászna megye a legjobb a hulladék szelektív gyűjtésében

2017. november 22. 19:12, utolsó frissítés: 2017. november 23. 12:37

Kovászna megye első helyen végzett az Ecoatitudine 2017 környezettudatosító kampány szelektív hulladékgyűjtő versenyében - írja Kovászna megye tanácsának közleménye. Az Ecoatitudine 2017 kampány lényege, hogy a diákok segítségével hívja fel a felnőttek figyelmét a szelektív gyűjtés fontosságára.


A tájékoztatás szerint a kampányban résztvevő tíz település Kovászna megyében 150 tonna szelektív hulladékot gyűjtött össze. A díjazást szerdán a kovásznai művelődési házban tartották. A Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD Kovászna) 2017-ben első alkalommal vett részt az EcoAtitudine környezettudatosságra ösztönző kampányban, amelyet ebben az évben nyolcadszorra szerveztek meg, hat megye részvételével. A versenybe Kovászna megye tíz településének iskolái neveztek be.

A Kovászna, Bodzaforduló, Nagyajta, Bardóc, Mikóújfalu, Bodok, Réty Esztelnek, Bereck, Maksa települések tanulóinak, vezető tanárainak, az ott élő lakosoknak, valamint a megyében működő négy hulladék gazdálkodási vállalatnak (Tega R.T, GospCom Kft, Gostranscom Kft., IBSV Bodzaforduló) köszönhetően a hat hónapig tartó kampány ideje alatt 150 tonna újrahasznosítható hulladék mennyiség gyűlt össze. A kampány célja, hogy a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözze, ennek érdekében szelektív hulladékgyűjtő zsákokat bocsájtott a lakosság rendelkezésére, hogy ezzel is tesztelje, mennyire lesz hatékony és népszerű ez a begyűjtési módszer.Kovászna megyében a műanyag, petpalack, papír, karton és fémhulladék gyűjtésében első helyen Bodzaforduló végzett, második Kovászna, harmadik Bardóc, míg az üveggyűjtésben első Kovászna, második Réty, harmadik Bodok lett. A szervezők szerint elismerés illet minden résztvevő települést, mert bebizonyították, odafigyeléssel a szelektív gyűjtés is a mindennapok rutinja lehet, ezzel is hozzájárulva környezetünk tisztaságáért és gyerekeink jövőéért.

Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója a díjátadón köszönetét fejezte ki a résztvevő települések diákjainak, tanárainak, polgármestereinek és a begyűjtő cégeknek. „Látszott, hogy mindenki komolyan veszi a kampányt, mindenkinek fontos, hogy a rendszer jól működjön, aminek már kézzelfogható eredményei vannak, hiszen vannak olyan települések, ahol a kampány ideje alatt sokkal több szelektív hulladék gyűlt össze, mint a tavalyi évben összesen. A versenyben fontos szerepet vállalt a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, amelynek tagjai az elmúlt félévben örmény, török és spanyol önkénteseivel szorosan együttműködtek az egyesülettel. Ezt az együttműködést a jövőben még jobban kiszélesítjük, mert szükség van tájékoztató programokra” – ígérte az igazgató.

Stere Cretu, az Ecoatitudine 2017 projektmenedzsere elmondta, az idén megszervezett kampány eltér az eddigiektől, mivel az évek során rájöttek arra, hogy a szelektív gyűjtést nem szabad egy iskolai intézmény keretei közé szorítani, hanem a diákok segítségével, a felnőttlakosság figyelmét is fel kell hívni a szelektív gyűjtés fontosságára és szükségességére.

A hat megyében 230 tanintézmény 95 ezer diákja kapcsolódott be az akcióba, a több mint 100 ezer érintett háztartásba másfél millió szelektív zsákot osztottak szét, országos szinten közel két és fél millió szelektív hulladék gyűlt össze. Kovászna mellett a kampányban Maros, Teleorman, Dolj, Arges, Iași megye vett részt. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >