2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Próbára teszi a korán érkezett gólyákat a télies időjárás

2018. március 22. 13:06, utolsó frissítés: 13:09

Próbára teszi a korán érkezett fehér gólyákat Romániában a hét eleje óta tartó télies időjárás, de a szakértők szerint nincsenek veszélyben a madarak.


A Román Madártani Társaság (SOR) szerdán a gólyák megsegítésére hívta fel lakosság figyelmét. Nem minden gólyát kell segíteni, de ha egy madár legyőzi a félelmét és közeledik az emberhez, nagy valószínűséggel segítségre szorul - írták honlapjukon.

Szabó D. Zoltán biológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója az MTI-nek elmondta, idén hamarabb érkezett meg Romániába a gólyák első hulláma mint az elmúlt években. Az országban fészkelő gólyák tömeges érkezése azonban április elejére várható.

Hozzátette: több bejelentést is kaptak arról, hogy a behavazott mezőkön gólyacsapatokat láttak. Szerinte ezeknek a madaraknak a többsége nagy valószínűséggel átutazóban van az országon, de a hideg idő megakadályozta a vonulásukat.

A gólyák csak rövid távon képesek saját erőből repülni. Haladásukhoz a légáramlatokat használják, olyan helyeket keresnek, ahol felfelé áramlik a meleg levegő.

Ezeken a helyeken a magasba emelkednek, aztán siklórepüléssel haladnak a következő hasonló légáramlatig. Amikor azonban hó borítja az egész országot, és ködös, felhős az idő, nem képződnek meleg légáramlatok, így a gólyák vonulása is leáll - magyarázta.

Szabó D. Zoltán szerint még nincsenek veszélyben a gólyák, mert találnak annyi élelmet, amennyi a túlélésükhöz szükséges.

A biológus azt is hozzátette: ilyenkor a madaraknak csak magukról kell gondoskodniuk, és amíg nem kezdik el a költést, és nem kell az egyik gólyának folyton a tojásokon ülni, a gólyapároknak csak önmaguk ellátásával kell foglalkozniuk.

A biológus elmondta: a kamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészket is hó borítja, de a Clujbird.ro honlapon közvetített élőképen az látható, hogy a múlt hét második felében visszatért gólyapár éli a megszokott életét. Naponta többszöri párzással ünneplik a visszatérést.

Hasonló véleményt közölt az Agerpres hírügynökség által megszólaltatott Miruna Gritu, a gólyakórházat működtető Gólyák barátai egyesület elnöke. A szakértő elmondta: egy Erdélyben maradt gólya például emberi segítség nélkül küzdte át az egész telet a Szeben megyei Móh (Mohu) községben.

Miruna Gritu kijelentette: a gólyák nem a havazásra vágynak, de a télies idő csak a legyengült egyedeket veszélyezteti. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >