2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A nagy csendes-óceáni szemétsziget már háromszor akkora, mint Franciaország

2018. március 26. 12:19, utolsó frissítés: 16:13

A nagy csendes-óceáni szemétsziget sokkal nagyobb, mint ahogyan azt eddig feltételezték és napról napra egyre tovább növekszik. Egy, az elmúlt három évben elvégzett kutatás arra világít rá, hogy a szemétsziget már háromszor akkora, mint Franciaország és tizenhatszor akkora, mint ahogyan ezt a korábban gondolták, számol be a hírről a digi24.ro .


A kutatás szerint a szigetet alkotó kb. 1.8 milliárd darabnyi plasztikhulladék súlya meghaladhatja a 80.000 tonnát.

A nagy csendes-óceáni szemétsziget a mostani megállapítás szerint 1,6 millió négyzetkilométeren terül el Kalifornia és a Hawaii-szigetek között.

A szemétsziget azért alakult ki, mert a Csendes-óceán északi medencéjében egy körkörös áramlási rendszer található, ami a közvetlenül a tengerbe szórt, illetve a folyóvizek által az óceánba hordott hulladék nagy részét összetereli.

A szemétszigetet nagyrészt a halászhajókról kidobált halászhálók, ládák, műanyagdobozok, nejlonüvegek és kupakok alkotják. A kutatást végzők szerint azonban a sziget 20%-át olyan hulladékok alkotják, amelyek a 2011-es Japánt sújtó szökőár következtében sodródtak és csapódtak hozzá a szigethez.A szemétszigetben található műanyag bomlása során vélhetően mérgező anyagok keletkeznek, amelyek károsítják a vízben élő állatok hormonháztartását és az sem kizárható, hogy az anyagok a tengeri halak fogyasztása révén végül az ember szervezetébe is bekerülnek.

A tudósok feltételezése szerint a világ más óceánjain is találhatóak hasonló nagy kiterjedésű szemétszigetek. (digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >