2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eladja összes Romániában található erdejét a Schweighofer

2018. március 26. 18:41, utolsó frissítés: 18:41

Az osztrák Schweighofer cég hétfőn bejelentette, hogy eladja a Cascade Empire romániai leányvállalatát amely 14 000 hektár erdő fölött rendelkezik a svéd GreenGold Group vállalatnak. A leányvállalat eladási összegét nem hozták nyilvánosságra.


A Cascade Empire 14 283 hektár erdőt birtokolt Hunyad, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamţ és Szucsáva megyékben. Közölte a hírt a digi.24.ro.

Az osztrák cég leányvállalata 2003 és 2011 között vásárolta meg ezeket az erdőrészeket és jelenleg 19 alkalmazottja van, beleértve az erdőgazdálkodási részleg munkatársait is. Ezeket az embereket az új tulajdonos fogja átvenni.

Az osztrák mamutvállalat 2003-ban tört be a román piacra és jelenleg három fapaneleket gyártó gyár, továbbá két termékgyártó van a tulajdonában és mintegy 3100 embert alkalmaz.

A céget többször is megvádolták az elmúlt években, hogy illegális fakitermelésből származó fát fogad be, sőt előfordult az is, hogy Romániából, Ausztriából és Németországból mintegy 250 ezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy végleg vonják vissza az európai fenntarthatósági tanúsítványt az osztrák fafeldolgozótól.

Idén februárban a vállalat bejelentette, hogy romániai gyáraiba naponta 70 kamion szállítmány érkezik, és hogy bevezettek egy olyan rendszert amely azonosítja és elutasítja a nem megfelelő szállítmányokat.

Az Agent Green környezetvédő szervezet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani felvásárló, a svéd Greengold néhány éve már átjátszott több mint 30 000 hektárnyi erdőt az IKEA vállaltnak, amely ki is termelte a fát. Továbbá így az osztrák vállalat azt az ígéretét sem fogja betartani, hogy a Zsíl-völgyében található Campusel erdőt a Retyazát Nemzeti Parkhoz csatolják.
(digi24.ro, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >