2023. szeptember 27. szerdaAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elveszítette a fenntarthatósági tanúsítványt a Schweighofer

2016. június 24. 10:28, utolsó frissítés: 2016. június 27. 13:39

Június 22-én elveszítette az FSC CoC fenntarthatósági tanúsítványt a Holzindustrie Schweighofer. A Forest Stewardship Council közleményéből kiderül, a minősítés visszavonására azt követően került sor, hogy a tanúsítványt kibocsátó Quality Austria nevű cég kibocsátói engedélyét május 29-én felfüggesztették.


A fenntarthatósági tanúsítvány odaítélésének jogosságát számos civil szervezet vitatta. A civilek - a WWF, a Neuer Weg és mások - többek között felrótták, a tanúsítvány kiállításánál a Quality Ausztria nem konzultált a vállalattal szemben bírálatokat megfogalmazó környezetvédelmi szervezetekkel, és ignorálta a médiában megjelent, a Schweighoferre nézve terhelő információkat is.

A HS a vádak szerint illegálisan kitermelt fát is átvesz romániai fafeldolgozóiban, sőt bónuszrendszerrel bátorítja a plusz famennyiséget szállító partnereit, ugyanakkor a rönkfamérésnél nem elfogadott módszereket használ.

Az FSC-tanúsítvány elvesztése további imázsvesztés a Holzindustrie Schweighofer számára - kommentálta a hírt Hans Hedrich, a Neuer Weg alelnöke.

A rövid FSC-közleményből egyébként kiderül, továbbra is zajlik a nyomozásuk a WWF által megfogalmazott vádak nyomán az osztrák vállalatnál, és hogy az FSC-tanúsítvány felfüggesztése nincs ezzel kapcsolatban. A nyomozás eredményeit várhatóan szeptemberben hozzák nyilvánosságra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >