2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diákvetélkedő Románia legszebb fáiról

2016. június 27. 13:37, utolsó frissítés: 13:38

A Pogány-havas Kistérségi Társulás 2016 júniusában a fák kulturális és környezeti jelentőségét népszerűsítette általános iskolákban, Kovászna és Hargita megye területén, a következő településeken: Csíkpálfalva, Csíkkozmás, Vágás, Bögöz, Homoródszentmárton, Homoródszentpál, Ozsdola, Alsócsernáton, Felsőcsernáton. A projekt célja a művelődés és a természetvédelem összekapcsolása volt egy élménydús iskolai program keretében.

A foglalkozásokon résztvevő gyerekeket egy három fordulós vetélkedőre hívta az egyesület. A diákok feladata minél több öreg fa azonosítása a településükön vagy annak közelében, amelyek elnyerhetik a „település fája” címet. Emellett fákkal kapcsolatos, helyi közösségeikben még élő, kulturális vonatkozások (történetek, hiedelmek, legendák, népdalok, szőttesek, képzőművészeti alkotások, hagyományos felhasználási módozatok stb.) gyűjtése, dokumentálása. A vetélkedő a 2016-2017-es tanévben folytatódik a benevezett fák megfigyelésével és az öreg fák értékeivel kapcsolatos kvízzel. A vetélkedő díjazása egy közösségi esemény keretében fog megvalósulni.

A pályázat hozzájárul a Románia legszebb fái projekt megvalósításához. A tevékenységeket a Communitas Alapítvány támogatja. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >