2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Júniusban felkerülhet Verespatak a Világörökségi Listára

2018. május 14. 20:11, utolsó frissítés: 20:11

A Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (ICOMOS) a Világörökségi Lista felvételére jelöli Verespatakot. Az ezzel kapcsolatos döntés júniusra várható, ekkor fog ugyanis a a Világörökségi Tanács Bahreinben összeülni.


Az erről szóló hírt a volt kulturális miniszter, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) mostani szenátora, Vlad Alexandrescu jelentette be.

Az itt felfedezett római bányajárat a legjelentősebb az eddig ismertek közül, és akkorról datálódik, amikor a rómaiak elfoglalták Daciát - írja a szenátor, aki szerint az ICOMOS aggodalmát fejezte ki arra nézve, hogy Verespatakon ismét megindulhat a bányászat, a szervezet szerint a terület állandó veszélyben van, hiszen bármilyen beavatkozással hatalmas sérüléseket szenvedhetne el a kulturális örökség, így azt is gondolják, hogy a veszélyeztetett örökségek listájába is bele kellene foglalni.

Verespatakon a Roșia Montană Gold Corporation cég aranybányát kívánt nyitni. A ciánt alkalmazó technológia 16 négyzetkilométernyi terület tönkretételét jelentené, benne öt heggyel, négy templommal és temetővel, az Alburnus Maior ókori római vár romjaival.

2014. júniusban a parlament elutasította a beruházásnak kedvező törvénytervezetet, 2016. januárban pedig a kulturális minisztérium védett műemlékvédelmi területté nyilvánította a települést 2 kilométeres körzetben, beleértve a tervezett kitermelés helyszínét is.

2017 elején a kulturális minisztérium elküldte az UNESCO-nak a Világörökségi Listára való felvételhez szükséges dossziét, ezt végül - bár Mihai Tudose, akkori miniszterelnök felvetette a lehetőséget, nem próbálták meg visszavonni. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >