2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az állatok nyilvántartását kéri az állatorvosok szakmai egyesülete

2018. július 17. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Az állatorvosok szakmai egyesülete felszólította az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (ANSVSA), hogy tartsa tiszteletben a törvényt és vállalja az állatokat azonosító és nyilvántartó országos rendszer fenntartási költségeit.


Az állatorvosok szakmai egyesülete sajtóközleményben hívja fel a figyelmet, hogy az afrikai sertéspestis romániai elterjedése különösen indokolttá teszi az állatok nyomon követését és ellenőrzését.

Az állatorvosok emlékeztetnek, hogy 2015-től megszűnt a fenntartási szerződés az ANSVSA és az állatokat nyilvántartó országos rendszer között, a költségeket pedig ezt követően az állattartókra és állatorvosokra ruházták át. Ezt követően az állatorvosok szakmai szervezete több ízben felszólította az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságot, hogy találjon megoldást a helyzetre, eredménytelenül.

2018. július 9-e óta az állatorvosok már nem végezhetnek az állatokat megfigyelő és nyilvántartó tevékenységet, mert ehhez olyan követelményeknek kell megfelelniük, amelyek - a közlemény aláírói szerint - törvényellenesek. Emiatt súlyos nézeteltérések alakultak ki az állattulajdonosok és a független állatorvosok között - figyelmeztetnek a szakemberek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >