2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A környezetvédelmi miniszter házalt egyet Európában a medvékkel, de egyetlen országnak sem kell

2018. augusztus 08. 16:37, utolsó frissítés: 16:37

Az Európai Unió egyetlen tagországa sem kíván medvéket átvenni Romániától - nyilatkozta szerdán Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.


A tárcavezető egy gyulafehérvári sajtótájékoztatón azt mondta, minden EU-s és több EU-n kívüli ország szakminiszterének küldtek átiratot, arról érdeklődve, hogy hajlandók lennének-e átvenni medvéket Romániától.

"Csak nemleges válaszokat kaptunk (...), több ország azt írta, hogy náluk már 100 éve kihalt ez a faj. Senki nem akar átvenni egyetlen medvét sem, még állatkertbe sem" - fogalmazott Gavrilescu, hozzátéve, az Európai Bizottságtól is az a válasz érkezett, hogy ez Románia belügye, magának kell megoldania a problémát.

A miniszter azt is elmondta, kedden este véglegesítették a Tusnádfürdő környékén élő négy anyamedve áthelyezésére vonatkozó dokumentációt. Mivel ezeknek a nagyvadaknak bocsaik vannak, csak áthelyezni lehet őket - nyomatékosította, hozzátéve, ő maga telefonált az ügyben az illetékes intézményekhez, hogy "mozogjanak", küldjék hamarabb a szükséges iratokat.

Múlt héten petíciót intézett a környezetvédelmi minisztériumhoz többtucatnyi tusnádfürdői lakos, amelyben azt írták, veszélyeztetve érzik magukat a város utcáin, ahová több mint húsz medve jár be rendszeresen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >