2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Olcsóbb szemétdíj azoknak, akik szelektíven gyűjtenek

2016. július 05. 11:01, utolsó frissítés: 2016. július 07. 13:47

Olcsóbb lesz a szemétdíj azoknak, akik külön gyűjtik a különböző típusú hulladékot egy most készülő tervezet szerint. A környezetvédelmi minisztérium egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely értelmében az állampolgárok által fizetett hulladék-elszállítási díj nagysága annak függvényében kerülne megállapításra, hogy szelektíven gyűjtötték azt vagy sem – jelentette be Cristiana Pașca Palmer miniszter.


A 211-es törvény arra ösztönözné a lakosságot, hogy minél kevesebb hulladékot termeljen a szemétlerakókba, és minél több értékes nyersanyagként hasznosítható szemetet adjon le. Több módszert is megvizsgálnak, az egyik a belga modell, amelyben standard méretű szemeteszsákokat (10, 20, illetve 60 litereseket) osztanának ki, amelybe külön gyűjthetik az emberek a papírt, műanyagot, és így mérhető a mennyiség is. Ezeket bizonyos napon viszik el egy héten, nem akkor, amikor a háztartási vegyes hulladékot, sőt Belgiumban ha a papírt akkor teszi ki a polgár, amikor a vegyes hulladék elszállításának napja van, még büntetést is kell fizetnie – vázolta a modell lényegét a miniszter.

Jelenleg Romániában a háztartási hulladékot az újrahasznosíthatókkal vegyesen dobják el az emberek. A cél az, hogy megfelelő eszközökkel segítsünk az embereknek, hogy szelektíven gyűjthessenek; mi megteremtjük a törvényi hátteret, de a helyi hatóságokon és a hulladékgazdálkodási vállalatokon fog múlni, hogy kialakítsák a megfelelő infrastruktúrát – hangsúlyozta a miniszter. A külön gyűjtött hulladékért nem szabnának ki elszállítási díjat, csak a vegyes hulladékért, tehát minél figyelmesebben gyűjti szelektíven a lakos a szemetet, annál kevesebbet fog fizetni. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >