2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Győzőtt a Mining Watch a felsőcsertési ciántechnológiás aranykitermelővel szemben

2019. január 15. 13:56, utolsó frissítés: 2019. szeptember 27. 13:52

A Kolozs megyei törvényszék egy környezetvédő civil szervezet keresete nyomán érvénytelenítette a Hunyad megyei Felsőcsertés község térségi területrendezési tervét, mely lehetővé tette volna a község térségében található arany és ezüst kibányászását - közölték kedden a román lapok a Mining Watch szervezet közleményére hivatkozva.


A döntés értelmében a bíróság érvénytelenné nyilvánította azt az övezeti településrendezési tervét (PUZ), amelyet a felsőcsertési önkormányzat fogadott el a 11/2010-es számú határozatával. A PUZ a kitermelés paramétereit, az ülepítő medence és a kitermeléshez szükséges üzemépületek helyét szabályozza, ezért nélkülözhetetlen az aranykitermeléshez szükséges további engedélyek megszerzéséhez. Az bírósági döntés ellen 15 napon belül fellebbezhet az alperes.

Roxana Pencea Brădățan, a Mining Watch egyik alapító igazgatója szerint Deva Gold elleni eljárásnak, ami ennek a törvénytelen bányászati projektnek megállítását célozza, ez az eddigi legfontosabb fejleménye. A bíróság döntése kimondja, hogy az évi 1523 tonna ciánt alkalmazásával járó projekt, amely mindössze 221 új munkahelyet teremtene a jogszabályok folyamatos megsértésével szándékszik elindulni. 2014-ben a vállalat szintén szabálysértő módon állt neki a feltáró és előkészítő munkálatoknak, amiért akkor is a bíróság közbelépésére volt szükség – tette hozzá Brădățan. (miningwatch)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >