2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A glifozátot csak hét évre szabadna engedélyeztetni az EP szerint

2016. április 13. 18:22, utolsó frissítés: 2016. április 14. 11:07

Mivel a glifozát nevű növényvédőszer rákkeltő és a hormonháztartásra kifejtett hatása kapcsán súlyos aggodalmak vannak, az Európai Bizottságnak a tizenöt év helyett csak hét évre és csak szakipari használtra szabadna megújítania forgalomba hozatali engedélyét, mondta ki szerdán az Európai Parlament. A mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és kertművelésben is használt anyag kapcsán a képviselők független vizsgálatot kérnek, és azt akarják, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) hozza nyilvánosságra a saját vizsgálata kapcsán használt adatokat.


Az Európai Bizottságnak az eredetileg tervezett tizenöt év helyett csak hét évre szabadna csak meghosszabbítania a glifozát nevű növény védőszer forgalomba hozatali engedélyét, szögezi le egy nem kötelező érvényű állásfoglalás, amelyet 374 igen szavazattal, 225 ellenében 102 tartózkodás mellett fogadott el a szerdán a Parlament.

A Bizottságnak kizárólag szakipari használatra szabadna engedélyt adnia, szögezték le a képviselők. Hozzátették, hogy a Bizottságnak egy külön jogszabály keretében újra kell értékelnie a glifozát engedélyezését, tekintettel arra, hogy az Európai Vegyianyag Ügynökség felfüggesztette az anyag besorolását.

A nem kötelező érvényű állásfoglalás felkéri a Bizottságot, hogy nyújtson be új törvényjavaslatot a glifozát tartalmú növény védőszerek fenntarthatóbb használata érdekében és mielőbb gondoskodjon a glifozát toxicitásának független felülvizsgálatáról annak rákkeltő hatását, továbbá a hormonháztartást zavaró anyagokkal kapcsolatos tulajdonságait illetően.

A képviselők sürgetik a Bizottságot és az EFSA-t, hogy "tekintettel a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatos nyomós közérdekre haladéktalanul hozzák nyilvánosságra a glifozát pozitív besorolásának és javasolt újbóli jóváhagyásának alapjául szolgáló valamennyi tudományos bizonyítékot"

A képviselők elítélik, hogy a glifozátot a növénytermesztésben az úgynevezett kiszárításra is használják (ez a gyakorlat a termesztett növény elpusztítása a betakarítás előtt érésének felgyorsítása és betakarításának megkönnyítése érdekében), mivel ez többek között fokozza az emberi kitettséget a vegyszereknek. A glifozátot használatát nem szabadna közparkok, közkertek és játszóterek területén vagy azok közelében engedélyezni - hangsúlyozzák a képviselők.

Az engedélyezésről szóló döntést a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottságának nemzeti szakértői hozzák, akik májusban minősített többséggel elfogadhatják, vagy elutasíthatják az Európai Bizottság javaslatát. Ha nincs ilyen többség, akkor az Európai Bizottságon múlik a döntés.

A glifozát egy igen gyakran használt, széles spektrumú gyomirtó, amelyet a 70-es években szabadalmaztattak és nagy sikerrel hoztak forgalomba. Miután a szabadalmi jog az ezredfordulón lejárt, sok száz glifozát tartalmú növényvédő szert jegyeztek be és dobtak piacra Európában. Káros hatásaival már mi is foglalkoztunk.

közlemény

(címoldali fotó: Mariusz Szczygiel via shutterstock.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >