2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kétszáz süllyesztett szelektív hulladéktárolót helyeznek el Kolozsváron

2019. február 06. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

További 200 süllyesztett szelektív hulladéktároló megépítéséről döntött szerdai ülésén a kolozsvári tanácsosi testület.


Így idén folytatódik a tavalyi kezdeményezés, amelynek eredményeként 100 süllyesztett hulladéktároló váltotta fel a hagyományos kukákat. A korszerű módszer alapján kialakított tárolóknak számos előnyük van a hagyományos kukákhoz képest: nem rontják a közterület esztétikáját, viszonylag kis helyet foglalnak el, hiszen a tárolásra alkalmas részük a föld alatt helyezkedik el, írja Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A közlemény szerint mivel zárt rendszerről van szó, a háztartási hulladékból származó csurgalék nem folyhat ki, a tárolt hulladék pedig nem szennyezi a környezetet, nem okoz kellemetlen szagot a nyári melegben sem. Minden hulladéktároló egység négy konténert tartalmaz: egy közös konténert a műanyag és fém számára, külön konténereket háztartási hulladéknak, üvegnek illetve papírnak, kartonnak.

„Az EU-s csatlakozási egyezmény alapján a hazai törvénykezés előírja, hogy 2020-ig meg kell teremteni a feltételeket arra, hogy legalább a fém, műanyag, papírhulladék és üveghulladék újrahasznosítása 50%-ban megtörténhessen. Ezt a feladatot az önkormányzatoknak kell teljesíteni. A szelektív hulladéktárolók elhelyezésével közelebb kerülünk ehhez a célhoz” - mondta Oláh Emese alpolgármester.

A beruházás összköltsége 10,2 millió lej. Egyetlen hulladéktároló egység kialakítása közel 48 ezer lejbe kerül. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >