2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Napelemes okostelefonok kémlelik a fatolvajokat már a székelyföldi erdőkben is

2019. február 12. 18:01, utolsó frissítés: 19:44

Screaming Trees címmel indított természetvédelmi projektet az Agent Green szervezet. A részletekről Gabriel Păun, a civil szervezet elnöke nyilatkozott a Radio România Cultural február 11-i műsorában. Románia az első európai ország, ahol az amerikai Rainforest Connection fejlesztését alkalmazzák, ők az Agent Green partnerei a Screaming trees projektben.


Az Agent Green szerint Romániában évente 38 millió köbméter fát vágnak ki, azaz húsz millióval többet, mint a törvényesen megengedett. "Sajnos, egyike vagyunk azoknak az országoknak Európában és a világon, ahol az erdőt őrizni kell, mert lopják. Ezzel semmi újat nem mondunk. Az újdonság az, hogy igyekszünk olyan innovatív megoldásokat keresni, amelyek technológiailag hozzáférhetők" - magyarázta Păun.

A technológiát eddig esőerdőkben tesztelték, olyan országokban, ahol nagy probléma az erdők eltűnése, Amazóniában, Kongóban, vagy Indiában. Románia az első mérsékelt égövi ország, ahol tesztelik a felszerelést. A 2017 májusában egy Kovászna megyei erdőben elhelyezett riasztóberendezés eddig nagyon szépen teljesített, túlélte a telet. A fákra erősített, napelemmel működő okostelefonok segítségével a fák "segítségért kiálthatnak", ha láncfűrészt, teherautót vagy lövést hallanak."Kaliforniai mérnökökkel dolgoztunk, hogy egy olyan technológiát rakjunk össze, ami elsőre talán egyszerűnek tűnik, de nem az. Gyakorlatilag használt okostelefonokat erősítünk fel fákra, fel a magasba, hogy a napfény is érje őket, mert így töltődnek fel egész évben, és ezekhez az eszközökhöz erősítők meg antennák is tartoznak, hogy minél több jelt foghassanak. Lényegében csak terminálok, mert a háttérben egy mérnökök által írt program van, amely segítségével az okostelefon mikrofonja képes befogni azokat a hangokat, amire programozták. Egy ilyen terminál egy négyzetkilométert fed le, ami szép teljesítmény egyetlen eszköztől" - magyarázta Păun.

Adományokból és önkéntes munkának köszönhetően ma már több tucat ilyen eszköz található két Kovászna megyei erdőben, de a projekt által összegyűjtött pénz függvényében további bővítésen is gondolkoznak, és a hatóságokkal is együttműködnének.

"A következő lépés egy együttműködési szerződés lenne a környezetvédelmi minisztériummal, az erdőőrséggel és a környezetvédelmi őrséggel, mert szeretnénk minden, az Érintetlen erdők országos katalógusában szereplő erdőbe, az Unesco Világörökségi Listáján szereplő erdőbe és minden szigorúan védett természetközeli erdőbe és nemzeti parkba felszerelni az eszközöket, mert ott soha nincs keresnivalója a láncfűrésznek" - magyarázta Păun.

Pillanatnyilag mindkét erdőben van önkéntes, akihez befut a riasztás és aki igyekszik megakadályozni a törvénytelenségeket, azonnal indul, ha riasztják. "A megelőzés a legfantasztikusabb dolog ebben a projektben, megelőzhetünk erdészeti vagy vadállatok ellen elkövetett bűnöket, még mielőtt azok megtörténhetnének" - vélte az Agent Green elnöke. (radioromaniacultural.ro, Roman Katalin-Viola fordítása felhasználásával)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >