2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Glastonbury fesztivál kitiltja a rendezvény területéről a műanyag üvegeket

2019. február 28. 13:00, utolsó frissítés: 13:01

Európa egyik legnagyobb fesztiválja, az angliai Glastonbury fesztivál idéntől kitiltja a rendezvényről az egyszerhasználatos műanyag palackokat, olvashatjuk a Guardian cikkében. A népszerű fesztivál után felhalmozódott szemétmennyiség többször felháborodást váltott ki a természetvédők részéről. 2017-ben 1.3 millió pillepalackot használtak el a fesztiválozók.


Emily Eavis, a fesztivál egyik társszervezője elmondta, hogy a tavalyi évet a logisztika kidolgozásával töltötték. A fesztivált 1970 és 1981 között minden évben megrendezték, azóta pedig ötévente tartanak egy „parlagévet”, amelyben a helyiek, a közösség és a talaj pihentetését célozzák meg. Ilyen év volt a tavalyi is, amikor a szervezők a szolgáltatókkal, menedzserekkel és helyi szervezőkkel tárgyaltak a műanyag kitiltását illetően.

Eavis, aki egyben a fesztiválalapító Michael Eavis legkisebb lánya, elmondta, hogy jelenleg a vizesüvegek kitiltásán dolgoznak, és arra szorgalmazzák a résztvevőket, hogy saját palackjaikkal érkezzenek az eseményre. A helyszínen újrahasznosítható üvegeket lehet majd vásárolni. A fesztivál előzőleg már kitiltotta a műanyag eszcájgot és tányérokat, valamint az egyszerhasználatos pohárfedőket, és a beugrós karszalag is anyagból készül.

A Friends of the Earth elnevezésű ökoszervezet egyik szóvivője a hír kapcsán elmondta, hogy a fesztiválok hulladékproblémája a „műanyagmentes” cím felvételénél sokkal szerteágazóbb: fontos például, hogy a sátrak és egyéb fesztiválkellékek minőségi anyagból készüljenek, és ne egyszerhasználatosak legyenek.

A Greenpeace felmérései szerint évente 12.7 millió tonna műanyag kerül az óceánokba.

(The Guardian, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >