2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvár átáll a négyosztatú szelektív hulladékgyűjtésre

2019. március 07. 09:34, utolsó frissítés: 09:34

Az uniós rendelkezéseknek megfelelő, új hulladékkezelési szabályzatot fogadott el március 5-én a kolozsvári önkormányzat. A dokumentum értelmében ezentúl már nemcsak kétféle – háztartási és száraz – hulladékot gyűjtenek a szemétszállító vállalatok, hanem a lebomló hulladékok mellett szelektíven gyűjtik be a papír, karton, műanyag, üveg és fémhulladékot is, áll az önkormányzat szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.


A közlemény szerint a lakónegyedekben színes, vagy jelzéssel (felirattal) ellátott szeméttárolókba dobható el a szelektíven gyűjtött hulladék, a háznegyedekben, belvárosban élők számára színes, áttetsző zsákokat biztosít a hulladékelszállító vállalat. Mindenik hulladéktípushoz külön szín társul, a karton- és papírhulladékot kék színű, a műanyagot és fémet sárga színű, az üveget zöld színű, illetve a lebomló, háztartási hulladékot fekete színű műanyagzsákba vagy kukába kell gyűjteni.

Az építkezési törmelékek, bontásból fennmaradó építőanyagok esetében is változik a hulladékkezelési szabályzat: 2020 végéig országos szinten az építkezési hulladéknak legalább a 70%-át kell újrahasznosítani, a begyűjtést, elszállítást, megsemmisítést csak erre vonatkozó engedéllyel rendelkező cégek, vállalatok végezhetik el, írja a közlemény.

„Magánemberekként is tehetünk azért, hogy egy tisztább, erőforrásainkkal jobban gazdálkodó világban, városban éljünk. Kolozsváron elképesztő mennyiségű hulladék kerül a szeméttelepre, pedig ennek jelentős mennyisége újrahasznosítható lenne. Ezen a pazarló magatartáson változtatnunk kell, ehhez kérem a kolozsvári emberek hozzájárulását. Arra biztatok mindenkit, hogy igényelje a színes zsákokat attól a hulladékelszállító cégtől, amellyel szerződést kötött. A negyedek lakóit pedig arra kérem, hogy dobják a megfelelő kukába a szelektíven gyűjtött hulladékot” - nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >