2024. február 26. hétfőEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

“Lázas” óceánok: mintha erdőtűz pusztítana a víz alatt

2019. március 11. 15:04, utolsó frissítés: 15:18

Az óceánok élővilága is szenved a hőhullámoktól, ugyanúgy, ahogyan a szárazföld erdőségei és élővilága – mutatták ki kutatók a tengeri hőhullámokat kielemző első globális, szisztematikus kutatás nyomán.


A tengeri hőhullámok száma erőteljesen megnőtt, és a tengeri élővilág ugyanúgy pusztul ezek miatt, mint ahogy a szárazföldi hőhullámok nyomán kialakuló erdőtüzekben a nagy erdőterületek, és azok élővilága. Ez a pusztulás az emberiség számára is nagyon káros, hiszen az óceánok jelentős élelmiszer-forrás, de szerepe van a viharvédelemben és a szén-dioxid elnyelésében is.Már régóta hangoztatják a tudósok, hogy a globális felmelegedés fokozatosan növeli az óceánok átlaghőmérsékletét, de az új kutatás az óceánhőhullámok elemzésére is kitér, amelyeknél a hőmérséklet szélsőséges értékeket ér el 5 vagy annál több napig, írta a The Guardian.

A hőhullámok egyre gyakoribbak, hosszabbak és súlyosabbak, a hőhullámos napok száma megháromszorozódott a kutatást megelőző két évben. Hosszú távú összehasonlítást végezve kiderült, 1986 și 2016 között több mint 50%-kal nőtt a hőhullámos napok száma az 1925-1954-es periódushoz képest.

Ahogy gyakoribbak és erősebbek lettek a hőhullámok, eltűntek a moszaterdők, tengerifűrétek és korallzátonyok, pedig ezek az alapfajok roppant fontosak az óceánok életében: sok más életformának nyújtanak menedéket és táplálékot. A tengeri növények haldokolnak, hívta fel a figyelmet Dan Smale, a tanulmány vezető szerzője az Egyesült Királyság Plymouth-i Tengerbiológiai Ülésén. A hőhullámok károsak az élőlények széles skálájára, planktonoktól halakig, emlősöktől tengeri madarakig – tette hozzá.

Egyes fajok mobilisabbak, és elméletileg elvándorolhatnának a hőhullámok elől hűvösebb vizekre, de a hőhullámok gyakran nagyobb területeket érnek el, és sokkal gyorsabban, mint ahogy a halak mozognak.

A kutatók szerint az óceán meleghullámai „jelentős társadalmi-gazdasági és politikai következményekkel járhatnak”.

Hőhullámok a világ minden részén jelen vannak az óceánban. “Az óceán lázas”, mondta Malin Pinsky, a Rutgers Egyetem professzora. Ezek az események valószínűleg szélsőségesebbek és gyakoribbak lesznek a jövőben, hacsak nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását – tette hozzá.

Dr. Plagányi Éva, a Commonwealth Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet (CSIRO) munkatársa is tűzvészekhez hasonlította az óceán meleghullámait Ausztráliában. A gyakori meleghullámok tartós hatással lehetnek. A tanulmányok azt mutatják, hogy az eddig rekordnak számító értékek lesznek az új normák – mondta.

A globális felmelegedés óceánokban okozott hatásait egyéb tudományos tanulmányok sorozata is kimutatta. Az óceáni felmelegedés Pinsky és munkatársai kutatása szerint öt régióban, köztük az Északi-tengeren és a Kelet-Kínai-tengeren 15%-kal, máshol 35%-kal csökkentette halállományt. Plagányi és csapata pedig arra a tényre világítottak rá, a jelenség súlyosan érinti a Déli-óceán bálnapopulációit azáltal, hogy károsítja a krillt, amellyel táplálkoznak. Egyes bálnafajták a kipusztulás szélére kerülhetnek.

“Egyetlen hét tudományos publikációi aláhúzzák, hogy ha nem lépünk azonnal, az óceánjainkban a jövőben kevesebb hal és kevesebb cetféle lesz, és gyakoribbak lesznek az ökológiai szerkezet drámai ugrásszerű változásai. Mindez aggasztó következményekkel jár az óceánoktól nagyban függő emberiség számára" - nyilatkozta a Guardiannak Plagányi. (The Guardian, sokszinuvidek.hu, green-report.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >