2024. március 1. péntekAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nobel-békedíjra jelölnék a klímaváltozás ellen tüntető svéd tinédzsert

2019. március 14. 14:01, utolsó frissítés: 14:01

Három norvég törvényhozó Nobel-békedíjra javasolta a svéd Greta Thunberg környezetvédelmi aktivistát, aki 16 éves kora ellenére máris jelentős sikereket könyvelhet el a klímaváltozás elleni harcban.
A fiatal aktivista tavaly augusztus óta sztrájkol a stockholmi parlament lépcsőjén, hogy a svéd politikusok többet tegyenek a klímaváltozás ellen.

Thunberg internetes híresség lett az utóbbi fél évben, annyira, hogy már olyan világkongresszusokon és konferenciákon is felszólalt, mint az ENSZ katowicei klímakonferenciája.

Thunberg egy csapat fiatal aktivista élén a konferencia legkarakteresebb hangja volt, felhívva a figyelmet az egyes országok vezetésének morális felelősségére is a kérdésben.

Thunberg azzal vált leginkább ismerté, hogy arra ösztönözte a diákokat, hogy iskolába menés helyett csatlakozzanak az éghajlatváltozás elleni tiltakozásokhoz nemcsak Svédországban, hanem Európa többi országában is.

Bármely nemzet jogalkotója jogosult arra, hogy jelöljön valakit Nobel-békedíjra. Az idei jelöléseket február elsejéig kellett benyújtani. A Nobel-bizottság eddig nem kommentálta a svéd lány jelölését. (theglobeandmail.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >