2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Környezetbarát tasakokat kérnek a sepsiszentgyörgyiek a boltokba

2019. március 29. 14:07, utolsó frissítés: 14:55

Környezettudatos sepsiszentgyörgyi és környékbeli lakosok felhívást intéznek a helyi élelmiszer-kereskedelmi vállalkozókhoz, és kérik, hogy a boltokban a nejlonzacskók mellett tegyék lehetővé környezetbarát tasakok megvásárlását és használatát is.


"Több mint 5 billió műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban. Közel kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta. Percenként egymillió műanyagpalackot vásárolnak az emberek világszerte. Amennyiben a helyzet nem változik, akkor 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal. És bár az óceánok messze vannak, a környezetszennyezés hatása nagyon is közel lesz" - így kezdődik a petíció, amelyet Várkonyi Eszter indított március 26-án, és már közel négyszázan írták alá.

"Mondhatnánk, hogy az az egy palack, az az egy nejlonzacskó, amit mi vásárolunk, nem számít és szó szerint 'csepp a tengerben', de igenis számít. Ha 7 milliárd ember csak egy napra odafigyelne, hogy ne termeljen hulladékot, az pontosan 7 milliárd darab lenne. Erre ugyan sok esély nincs, de már 500 ember is sokat tud tenni a jövőért. Főleg, ha felhívja a környezete figyelmét. Ön, helyi vállalkozó pedig rengeteget tehet ezért" - áll a petícióban.

"Mi, Sepsiszentgyörgyön élők, dolgozók, tanulók, vásárlók, kérjük a sepsiszentgyörgyi helyi élelmiszer-kereskedelmi vállalkozókat, képességeikhez mérten járuljanak hozzá, hogy a jövő élhetőbb legyen" - kérik az aláírók.

Kérik, hogy a vállalkozók engedjék meg információs táblák kihelyezését a boltokban útmutatásként a vásárlók számára, hogyan lehetnek környezettudatosabbak; a pénztáraknál a nejlonzacskók mellett vászontáskát is áruljanak és ezeket a pénztárosok minden alkalommal ajánlják fel, amikor valaki szatyrot kér; a pékségekben a friss pékárut nejlon helyett papírtasakba tegyék; a zöldség-gyümölcs részlegen áruljanak újrahasznosítható hálós tasakokat; a kimérős árut otthonról hozott, tiszta tárolóedénybe, tasakba is lehessen kérni.

És hogy mindez miért érné meg egy kisvállalkozónak, azon túlmenően, hogy jó lelkiismeretet "nyer" belőle? Azok a vásárlók, akik fontosnak tartják, hogy Sepsiszentgyörgy élen járjon a hulladékok visszaszorításában, előnyben részesítenék a környezetbarát csomagolást bátorító boltokat.

A petíciót kezdeményező Várkonyi Eszter a Transindexnek elmondta, a tej-kifli-alma programban egyenként műanyagba csomagolt almák esete és az azt követő közfelháborodás adta az ötletet, hogy valahogyan össze kellene fogni azokat az embereket Sepsiszentgyörgyön, akiket zavar már ez a sok műanyag csomagolás. Közvetlen ismerősei közül is rengetegen panaszkodtak erre, ezért először megalapították a Kevesebb műanyagot, Sepsiszentgyörgy! csoportot, amely már közel hatszáz tagot számlál. Ha ennyi embert zavar, hogy a kisboltban az egy szem hagymát is mindenáron műanyag zacskóba akarják neki csomagolni, akkor közösen tehetünk valamit annak érdekében, hogy ez változzon - mondta el Várkonyi. A csoportban a tagok megosztják egymással, hol lehet Sepsiszentgyörgyön műanyagmentesen vásárolni, és ajánlhatnak egymásnak boltokat, ahol figyelnek a környezettudatosságra is.

A petíció célja egyrészt, hogy fölmutasson egy "kritikus tömeget" a városban, akik szeretnének környezettudatosabban élni, kevesebb műanyagot használni, és vásárlói döntéseiket is összehangolnák ezekkel az elvekkel. Jó lenne legalább ezer aláírást összegyűjteni, hogy a kéréseinkkel fölkereshessük a helyi vállalkozókat, kisboltok tulajdonosait - tette hozzá Várkonyi Eszter.

Másrészt a petíció a többi vásárló számára is gondolatébresztő lehet: az átlagember felé is közvetíteni kellene, hogy nem jó, ha mindent műanyag zacskóba külön becsomagolunk, és így hátha azok is, akik eddig ezt elvárták az üzletekben, ezentúl meggondolják, biztosan kérik-e a nejlonzacskót.

Aki egyetért a petíció céljaival, itt írhatja alá. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >