2023. június 5. hétfőFatime
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdőradar 2.0: mobiltelefonos applikációval ellenőrizheted ezentúl a farakományokat

2016. július 19. 17:12, utolsó frissítés: 17:40

A környezetvédelmi minisztérium elindított egy mobiltelefonra letölthető, androidos applikációt, amelynek segítségével bárki ellenőrizheti egy farakomány törvényességét. Beírja a megfelelő mezőbe az úton látott, fával megrakott tehergépkocsi rendszámát, és ha nincs rá találat (vagyis érvényes SUMAL-kód a szállításra), van esély rá, hogy illegálisan szállított fáról van szó. Ha az applikáció nem talál érvényes kódot, vagy a rendszámhoz rendelt szállítmány adataiban eltérés mutatkozik (pl. gyanítható, hogy a feltüntetettnél nagyobb mennyiségű rakományról van szó), a felhasználónak föl kell hívnia az 112-t, az erdészeti őrség és a rendőrség pedig megállítja és ellenőrzi a kamion szállítólevelét és iratait. Az applikáció egyelőre tesztfázisban van, egy hónapig várják a felhasználók visszajelzéseit.


Az "Erdőfelügyelő" névre keresztelt applikáció ("Inspectorul Padurii") valójában kiegészíti az erdőradart, hozzáférést ad a felhasználóknak a SUMAL rendszerhez, amelynek adatbázisában a fakitermelésre és -szállításra vonatkozó adatok vannak - nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján Cristiana Pasca-Palmer környezetvédelmi miniszter.

Az applikációt őszig tökéletesítik, oly módon, hogy utólag a felhasználó visszajelzést fog kapni sms-ben, hogy milyen státusban van az általa jelentett rakomány kivizsgálása. Azt is tervezik, hogy az adatbázisban keresve, érvényes kód esetén a felhasználó egy fotót is láthasson a rakodás befejezésének pillanatáról, hogy összehasonlíthassa az általa a közúton észlelt rakománnyal, és észrevehesse az esetleges eltéréseket - tette hozzá a miniszter. A 2014-ben elindított erdőradart eddig több tíz ezren használták, az 112-re beérkezett 30.000 bejelentésből pedig 25% esetében derült ki, hogy illegális szállítmányról van szó. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >