2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyre több szelektív hulladékot gyűjt össze a TEGA Kovászna megyében

2019. április 09. 19:15, utolsó frissítés: 19:15

Lényegesen több szelektív hulladékot gyűjtött a TEGA 2019 első negyedévében, mint a tavaly, a költségek azonban ennek ellenére nőttek és nőni is fognak – összegezte Máthé László igazgató az év első három hónapját.

Máthé LászlóMáthé László


A TEGA Rt. vezetője sajtótájékoztató keretében ismertette a céget megbízó ÖKO Sepsi Közösségek Közti Társulás területéről érkező adatokat.

Máthé László elmondta: 2018 első három hónapjában 780 tonna szelektívet gyűjtöttek, ez idén már 1080 tonnára nőtt. A vezető hangsúlyozta, hogy a vegyes hulladék mennyisége csekély mértékben nőtt, a 2018-as 6328 tonnáról idén 6585 tonnára.


A vegyes hulladékot nem dolgozzák fel, ezek Lécfalván kerülnek lerakásra, ahol hosszú idővel lebomlanak. Bár a statisztikák jók a TEGA költségei mégis nőttek, aminek az oka nem más, mint a vegyes hulladékra kirótt, tonnánkénti 30 lejes körkörös gazdasági illeték (taxă de economie circulară), amihez még hozzá kell számítani a lerakási díjat (azaz a Lécfalvi lerakó általkiszabott díjat) és a hozzáadott értékadót, tehát a vegyes hulladék tonnánként 134 lej költséget jelent.

Ezt az összeget a TEGA fizeti ki, 2018-ban 579 000 lej volt, az idén 30 lejre emelt illeték eddig 881 900 lejbe került. Máthé László elmondta: értesüléseik szerint jövőre 30 lej helyett majd 80 lejt kell fizetni a tovább nem hasznosítható hulladék lerakásáért, ami hozzávetőlegesen 1,3 millió lejre emeli a TEGA negyedévi költségeit.


Fontos tehát, hogy az illetéket minél kisebb mennyiségű hulladékra kelljen befizetni, hiszen az áremelés elkerülhetetlennek látszik, azonban a mértékét nagyban meghatározza az, hogy mennyi szelektív hulladék kerül újrahasznosítás helyett lerakásra. Amíg 2018-ban, januártól márciusig 780 tonna újrahasznosítható hulladékot gyűjtött a TEGA, idén már 1080 tonnáról beszélhetünk, ami durván havi 100 tonnás növekedés – fogalmazott Máthé László.

Egy tavaly elfogadott kormányrendelet értelmében a hulladékszállításra köteles minden cég differenciált tarifát alkalmazni. Máthé László ezzel kapcsolatban elmondta:

„Azt tapasztaljuk, hogy sokan megértették, hogyan működik ez a rendszer. Kétfajta díjszabást alkalmazunk, azok számára akik szelektíven gyűjtenek, illetve azok számára, akik nem. Gyakorlatilag megelőlegeztük a bizalmat minden ügyfelünk irányába, mindenkinek a szelektív gyűjtésért járó kedvezménnyel számláztunk. Ha valaki mégsem gyűjtött szelektíven, akkor az illető hozzájárult ahhoz, hogy több hulladék kerüljön lerakóra, tehát növekedjenek a költségeink. Úgy gondoljuk, hogy ez azokkal szemben, akik időt és energiát fordítanak arra, hogy külön szedjék össze az újrahasznosítható üveget, műanyagot, fémet, papírt nem korrekt. Miért fizessen az odafigyelő ember ugyanannyit, mint, akit nem érdekel a kérdés? Ilyen esetben nyilván megvonjuk a kedvezményt attól, aki nem gyűjt szelektíven, ők többet fognak fizetni”.


A TEGA arról is készített statisztikákat, hogy mely településeken gyűjtenek a leginkább szelektíven. A differenciált díjszabás bevezetése előtt 10 emberből átlagosan 5-6 személy gyűjtött újrahasznosítható anyagokat külön: ez a kedvezmények megvonásával járó többletfizetés miatt 7 emberre nőt januárban, márciusra elérte a 8-at.

Százalékban kifejezve Kovászna megyében Kommandó áll a legjobban: itt a lakosság 96%-a figyel az újrahasznosításra, a lista második helyén Bereck áll 90%-al, a harmadik Mikóújfalu 89%-al, majd Árkos következik 88%-al, illetve Sepsiszentgyörgy 87%-al. Kevésbe derűs a helyzet a lista végén, amelyet Torja zár 58%-al, Gelence és Maksa 61-61%-al, Dobolló 63 %-al, valamint Dálnok 66%-al. Máthé László elmondta: a helyzet javult, hiszen januárban a torjaik 31 százaléka, azaz 10 lakosból 3 gyűjtött szelektíven.

Másik érdekes statisztika a teljes hulladékanyagban a vegyes, azaz nem hasznosítható és a szelektív aránya településekre levetítve. Az átlagos TEGA-hoz tartozó településen 20% körüli az újrahasznosítható mennyiség. A legjobb eredmény Kommandón van, ahol 37%, majd Sepsiszentgyörgy következik 30%-al, illetve Árkos 24%-al. A sereghajtó ebben az esetben is Torja és Előpatak 9%-al, valamint Barót 9,5%-al. Máthé László hangsúlyozta: minél több műanyag, papír, fém és üveg kerül a szelektívbe, annál kisebb mértékű lesz a hulladékszállítás elkerülhetetlennek látszó áremelkedése, ilyen értelmében tehát az egyes személynek is érdekében áll odafigyelnie arra, hogy ne kerüljön szelektív hulladék a vegyesbe.

Újságírói kérdésre Máthé László sajnálkozását fejtette ki azokról az esetekről, amelyekben olyan személyektől is megvonták a kedvezményt, akik szelektíven gyűjtöttek.

Az igazgató hangsúlyozta: ezeket a tévedéseket szívesen orvosolják, hiszen ez így helyes, az eljárás egyszerű: emailben az office@tega.ro címen, vagy kézzel írott formában jelezni kell a TEGA-nak a gondot, amennyiben tévedés történt, a következő hónapban pedig mínuszos számlát kap majd az illető. „Voltak esetek, ahol nem volt egyértelmű, hogy ki tette ki a szemetet, másutt logisztikai gondok voltak – a rendszer nekünk is új, nyilván vannak benne hibák és ezeket gyorsan akarjuk javítani” – fogalmazott.

Lomtalanítás és üveggyűjtés

A tavasz kezdetével, március 18-tól, a TEGA Mikóújfaluban, Sepsibükszádon, Bodokon, Málnáson, Sepsikőröspatakon, Kökösben, Illyefalván, Árapatakon, Árkoson, Gidófalván tartott lomtalanító és üveggyűjtő akciót. Eddig összesen 21 tonna üveg, illetve 25 tonna elektromos hulladék gyűlt össze. Sepsiszentgyörgyön a múlt hét végén volt üveggyűjtés, összesen 6 helyszínen 35,5 tonna üveg gyűlt össze.

Ezt az üveget a Popești-Leordeni-i székhelyű Greenglass Recycling cég veszi át, tonnánként 1 lejért. Máthé László TEGA igazgató elmondta: „Ezeket az akciókat nem azért szervezzük, hogy bevételre tegyünk szert, valóban kevés pénzt adnak az üvegért: a lényeg, hogy az üveg súlyos hulladék, ami nem kellene a vegyesbe kerüljön, hiszen akkor nem csak nem hasznosítható tovább, hanem sok pénzbe is kerül a tárolása, teljesen értelmetlenül. A célunk, hogy akár ilyen módon is rávezessük az embereket arra, hogy érdemes szelektíven gyűjteni”.

A lomtalanító, illetve az üveggyűjtő akcióval idén két alkalommal jelentkezik a TEGA, augusztustól újrakezdik a tevékenységet. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >