2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kokain nyomait mutatták ki a rákokban egy angliai kutatás során

2019. május 02. 11:15, utolsó frissítés: 11:15

Nagyon meglepődtek a kutatók, amikor egy kelet-angliai kutatás során minden megvizsgált rákban kimutatták a kokain nyomait, sőt sok rákban a ketamin és más drogok nyomait is kimutatták a vizsgálatok. Az angliai Suffolkban a kutatók a mikroszennyezést vizsgálták, és arra voltak kíváncsiak, hogy a gyógyszerek és az illegális drogok mennyire vannak jelen a vizekben.

A kutatók 15 különböző helyen végeztek vizsgálatot, és a kokain jelenléte mindenhol kimutatható volt a rákokból. A drog jelenléte természetesen nem jelenti azt, hogy abban a mennyiségben bármilyen hatást is kiválthatott volna az állatoknál, de a kutatók elmondása szerint a jelenség így is komoly aggodalomra ad okot.

Természetesen nem csak drogok, hanem régebben betiltott rovarirtó szerek és különböző gyógyszerek kémiai anyagát is kimutatták a vizsgálatok. Ez arra enged következtetni, hogy a régóta betiltott szerek még nagyon sokáig jelen vannak az élővilágban, állítják.

Leon Barron, a kutatást végző King's College egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy részükről azért volt meglepő az eredmény, mert a betiltott anyagok jelenlétére a városi központok környékén még számítottak volna, viszont vidéken kevésbé. Elmondása szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy általános európai jelenségről van-e szó, mivel annak megállapítása további vizsgálatokat igényel. (Guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >