2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump külügyminisztere szerint jó, hogy olvadnak a jégsapkák, mert így új kereskedelmi útvonalak nyílnak meg

2019. május 08. 13:10, utolsó frissítés: 13:13

Donald Trump amerikai elnök kormánya számára az eltűnő jégsapkák kiaknázandó lehetőséget, nem pedig egy kezelésre szoruló válságot jelentenek.

Ezt az álláspontot erősítette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is az Északi-sarkvidéki Tanács kedden véget érő miniszteri tanácskozásán.

Az amerikai külügyminiszter a beszédében - bár elismerte, hogy olvad a sarkköri jégtakaró - egy szóval sem említette a klímaváltozást, ahogy a tanácskozásra előkészített amerikai dokumentumok sem.

Az amerikai külügyminiszter szerint az olvadó jégsapkák új átjárókat és lehetőségeket nyitnak majd meg a kereskedelem számára, és kiemelte, hogy ezáltal Ázsia és a nyugati országok között, akár húsz nappal is lerövidülhetnek a hajózások időtartamai.

A klímaváltozás helyett az amerikai külügyminiszter Oroszország és Kína befolyásszerzésének visszafogására hívta fel inkább a figyelmét. Pompeo beszédét udvarias, de halk tapssal fogadták a tanácskozás résztvevői.

Finnország 2017 májusában vette át az Északi-sarkvidéki Tanács elnökségét két évre, és most Izlandnak adta át. A miniszteri tanácskozásokat kétévente tartják. (mti/444.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >