2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A favizsgálati jelentés alapján nem lett volna muszáj kivágni a szatmárnémeti 200 éves tölgyet

2019. május 14. 16:04, utolsó frissítés: 17:29

A szatmárnémeti 200 éves tölgyfa kivágását tematizáló cikkünk megjelenése után a birtokunkba került az a FAKOPP-jelentés, amelyre többek között a város polgármesteri hivatala is hivatkozott a Facebookon megosztott közleményében.A közleményben az áll: „A FAKOPP 3D készülékkel végzett állapotfelmérés kimutatta, hogy a nemrég kivágott tölgyfa a törzse odvasodása miatt veszélyezteti a járókelők biztonságát.”

A fáról akusztikus állapotfelmérés még 2013-ban készült, és ennek alapján a szakemberek egy tisztítómetszést, illetve egy 10%-os könnyítőmetszést javasolnak kezelésként. A dokumentum a következtetésében nem a fa kivágását javasolja, hanem a kezelés elvégzését. (A dokumentum itt megtekinthető.)

A FAKOPP javaslatai, következtetése.A FAKOPP javaslatai, következtetése.


Megkerestük Maskulik Csabát, Szatmárnémeti városmenedzserét, hogy tisztázzuk a némileg ellentmondó helyzetet. A városmenedzser felhívta a figyelmet arra, hogy a 2013-as FAKOPP-jelentés arra a következtetésre jut, hogy „a javasolt kezelések nélkül, a fa állapota veszélyt jelent”. Állítása szerint ezeket a kezeléseket 2013-ban nem végezték el, így a fa állapota veszélyforrássá vált, így következhetett be, hogy 2017-ben néhány száraz ág letört, sérülést okozva egy kisgyereknek.

Kérdésünkre, hogy mindezért ki a felelős, azt a választ kaptuk, hogy a polgármesteri hivatal, de akkoriban annak még más volt a vezetősége. Az intézmény viszont az ügyben azóta is "járja az ügyészséget". Az incidens következtében 2017-ben a hivatal veszélyesnek ítélte meg a szóban forgó fa állapotát, hiszen az kb. 45 fokban meg volt dőlve, közvetlenül egy sétány fölött-mellett helyezkedett el, és 40-50%-ban korhadt volt a törzse.

A fa képe a jelentésben.A fa képe a jelentésben.


Ugyanekkor felkérték a Környezetvédelmi Ügynökséget is egy szakmai szempont megállapítására, és a fa kivágásának kivitelezésére. Ugyanis a veszélyesnek ítélt fák kivágásához nem szükséges külön engedélyhez folyamodni, elegendő egy szakmai szempont (punct de vedere) megállapítása - egészítette még ki magyarázatát a városmenedzser. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >