2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lassan több juh, tehén és kecske él Romániában, mint ember

2019. május 25. 11:15, utolsó frissítés: 11:16

Veszélyben vannak a romániai gyepek a túllegeltetés miatt – hívják fel a figyelmet a természetvédők. Egyre több juhot tartanak az országban, amelyeket nemcsak nyáron, de télen is, felelőtlen módon legeltetnek. 2001-ben még csak 7.776.000 lábasjószág volt Romániában, 2013-ban számuk 12.710.000-ra emelkedett, és 2017-ben elérte a 15.828.166 főt – áll a jelenség megfékezéséért indított aláírásgyűjtési felhívásban.

Téli legeltetés. Fotó: Andrei CrisanTéli legeltetés. Fotó: Andrei Crisan

Az állattenyésztőknek járó szubvenciót csak a legelők ellátási kapacitásának határáig szabadna kiadni, és minél sürgősebben ismét be kell tiltani a téli legeltetést – követelik az Andrei Crisan, a Romániai Lepkészek Társaságának tagja által kezdeményezett petíció aláírói. Követelik továbbá, hogy a APIA által kiadott normákat is tartsák tiszteletben az állattartók.

Az iszonyatosan nagyra nőtt állatállomány letarolja a gyepeket, ráadásul a juhtartók kiharcolták a törvényhozóktól a téli legeltetés engedélyezését is. “A hatás katasztrofális, a vegetáció egyszerűen nincs már amikor regenerálódjon, eltűnnek a virágok, “nincsenek már nemes növények a legelőn”, jegyzik meg a falvakban élő gazdák és agrármérnökök; mégsem tesz senki semmit. Mindannyian ignoráljuk a valóságot” - írja Crisan a “Legeltess felelősen! Állítsuk meg a biodiverzitás-veszteséget! Állítsuk meg a túllegeltetést! (PĂȘUNEAZĂ RESPONSABIL! STOP PIERDERII BIODIVERSITĂȚII! STOP SUPRAPĂȘUNĂRII!) című petíció rövid szövegében. A petíciót itt lehet aláírni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >