2023. június 5. hétfőFatime
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hamarosan elkészül az érintetlen és kvázi-érintetlen erdők katalógusa

2016. július 27. 12:02, utolsó frissítés: 2016. július 28. 17:28

Hat hónapon belül elkészül a romániai érintetlen és kvázi-érintetlen erdőségek katalógusa jelentette be nemrég Cristiana Pasca Palmer környezetvédelmi miniszter.


2003-ban a miniszter szerint még 230.000 hektárnyi érintetlen erdősége volt az országnak, Európában az élen jártunk ezen a téren. Érintetlen - “szűz” - erdőnek azokat az erdőségeket nevezik, ahol az erdő emberi beavatkozás nélküli vagy azt minimálisra szűkítő állapotában maradt meg és funkcionál komplex ökoszisztémaként, ahol a fakitermelés, vadászat, gyümölcsbegyűjtés tilos, és a tervek szerint a turizmus is erőteljes mértékben korlátozott lesz. A WWF 2012-ben megállapította, az érintetlen erdők 80%-a semmilyen védelemben nem részesül – mondta el Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója.

Ez a helyzet fél éven belül változni fog, a még megmaradt érintetlen erdőségeket felmérik, és speciális védelemben fognak részesülni. Az erre kidolgozott miniszteri rendelet szerint minimum húsz hektáros területet kell lefednie az érintetlenként bekategorizált erdőnek, amelyet ötven hektárnyi tamponzóna vesz majd körül; ezeken a területeken csak kutatási tevékenységeket engedélyeznek majd. Ilyen erdőségek leginkább Máramaros, Brassó, Gorj, Szeben és Mehedinti megyében találhatók, kisebb területűek pedig vannak még Kovászna, Krassó-Szörény és Beszterce-Naszód megyében is. A féléven belül elkészítendő katalógus online is elérhető lesz, hogy az emberek tudjanak az érintetlen erdőkről. A miniszter elmondta, a katalógust évente felülvizsgálják majd. Egyelőre a területi erdészeti hivatalok feladata lesz beazonosítani az érintetlen és kvázi-érintetlen erdőségeket a megadott jellemzők alapján, ugyanakkor a különböző szakértők által már beazonosított erdőségek automatikusan bekerülnek a katalógusba.

Az erdőségeket riasztó ütemben termelik ki az országban, egyes becslések szerint óránként három hektárnyi erdő tűnik el. Környezetvédő szervezetek feltárták, hogy nemzeti parkokból, érintetlen erdőségekből illegálisan kitermelt fa is kerül a legnagyobb fafeldolgozók hatalmas kapacitású gyáraiba. (agerpres, protv.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >