2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indiában rettenetes a hőség, több száz település lakhatatlanná vált

2019. június 15. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

Az utóbbi hetekben rettenetes meleg volt Indiában. Az eddigi júniusi melegrekord megdőlt, Delhiben 48 Celsius fokot is mértek a múlt héten, Churuban pedig 50,8 fok is volt, így ez lett a legmelegebb hely a földön. - írja a Guadrian.

A hőség miatt több száz indiai falu tejesen elnéptelenedett, a lakosok elmenekültek a vízhiány és a kibírhatatlan meleg miatt. A helyi hatóságok az 1972-es éhínségnél is súlyosabbnak ítélik a mostani válsághelyzetet.
India déli részén olyan régiók találhatóak, ahonnan a lakosság 90 százaléka már elmenekült, például Hatkarwadi egykor több mint 2000 fős településben ma már csak 10-15 család maradt, mivel a térség szinte teljességében elsivatagosodott.

Karnátaka és Mahárástra területén a szárazság a mezőgazdaságot is tönkretette, ami 8 millió földműveléssel foglalkozó élelmiszer ellátását és megélhetését fenyegeti. A mahárástrai Marathwada régióban, ahol a helyzet a legsúlyosabb a hatóságok szerint, az elmúlt öt évben több mint 4700 mezőgazdász követett el öngyilkosságot a szárazság miatt, illetve a vízhiány és csak a szennyezett vízhez való hozzáférés miatt ugrásszerűen megnőttek a megbetegedések is.

Indiát főként azért érinti sokkal erőteljesebben a magas hőmérséklet, mert a fenntarthatónál sokkal gyorsabban fogy a talajvíz mennyisége, ami az ország vízszükségletének 40 százalékát jelenti, jelentette egy indiai kormányközeli kutatócsoport.

Az előrejelzések szerint a dél-nyugati monszun, amely a esőzések 80 százalékát meghatározza, az idén a normálistól sokkal kisebb lesz, ami a helyzet súlyosságát jelentősen tovább élezi.
(The Guadrian)

Nyitókép: Sam Panthaky/AFP/Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >