2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Így kell majd szelektíven gyűjteni a hulladékot július 1-jétől Kolozsváron

2019. június 25. 15:41, utolsó frissítés: 16:04

Az uniós rendelkezéseknek megfelelően július 1-jétől Kolozsváron is új hulladékkezelési politika lép érvénybe. Ezentúl már nemcsak kétféle – háztartási és száraz – hulladékot gyűjtenek a szemétszállító vállalatok, hanem a lebomló hulladékok mellett szelektíven gyűjtik be a papír, karton, műanyag, üveg és fémhulladékot is.


A lakónegyedekben színes, vagy jelzéssel (felirattal) ellátott szeméttárolókba dobható el a szelektíven gyűjtött hulladék, a háznegyedekben, belvárosban élők számára színes, áttetsző zsákokat biztosítanak a hulladékelszállító vállalatok. Mindenik hulladéktípushoz külön szín társul, a karton- és papírhulladékot kék színű, a műanyagot és fémet sárga színű, az üveget zöld színű, illetve a lebomló, háztartási hulladékot fekete színű műanyagzsákba vagy kukába kell gyűjteni.

A műanyag/fém hulladék gyűjtése:

A sárga konténerbe vagy szemeteszsákba a következőhulladékok kerülhetnek: konzervek, műanyag üvegek és dobozok, tetrapack dobozok, műanyagfólia, műanyagpohár, műanyagedények, műanyagcserepek, műanyagtálcák, polisztirén csomagolások. Figyelem: a szennyezett fém- és műanyagtárgyak nem újrahasznosíthatók!

Vegyes hulladék gyűjtése:

Vegyes hulladéknak számít minden olyan hulladék, amely nem újrahasznosítható. Ezt a típusú hulladékot fekete zsákokba/konténerekbe kell gyűjteni. Ezek a hulladékok lehetnek ételmaradékok (növényi, állati eredetű hulladék), kezelt fa, porszívózacskó tartalma, pelenka, porcelán. Minden egyéb olyan hulladékot is a fekete zsákba kell tenni, amely szennyezés miatt nem újrahasznosítható.

Üveghulladék gyűjtése:

Az üveghulladék – befőttesüvegek, üvegek – a zöld szeméttárolóba vagy zsákba kerül. Kidobás előtt az üvegeket ki kell mosni. A hőálló edények, a porcelán, a tükör vagy ablaküveg vegyes hulladéknak minősül.

A papír/karton hulladék gyűjtése:

A papír- és a kartonhulladék – újságok, magazinok, dokumentumok, kartondobozok, borítékok – a kék színű hulladéktárolóba vagy zsákba gyűjtendő. A nagyméretű papír vagy kartonhulladékot összehajtogatva kell eldobni. A szennyezett papír nem újrahasznosítható.

A négy osztatú hulladékot külön időpontokban, külön hulladékszállító kocsikkal hordják el. A hulladékgyűjtési programot a polgármesteri hivatal honlapján (Mediu menüpontnál) lehet megtekinteni, ugyanitt valós időben, egy térképen azt is meg lehet nézni, hogy hol tartózkodik a szemétszállító kocsi.

Speciális hulladéktípusok:


Zöldövezet karbantartásából származó hulladék:

A zöldövezet karbantartásából származó hulladékokat – lombot, lekaszált füvet – a lakótársulások környékére, autóval megközelíthető közterületre kell letenni. A fák metszését az erre kijelölt időszakban kell elvégezni. A metszési szándékot jelezni kell a polgármesteri hivatal zöldövezetekért felelős szolgálatánál a 0264 596 030-ás (belső szám: 4440), vagy a 984-es (a polgármester telefonszáma) vagy pedig a 0264 955-ös (helyi rendőrség) telefonszámon. A házban lakók saját költségen, erre specializálódott cégekkel szállíttathatják el a zöld hulladékot.

Nagyméretű hulladékok, lomok:

A nagyméretű lom – bútor, ajtó- vagy ablakkeret – ingyen elszállíttatható az önkormányzat által meghirdet lomtalanítási időszakban. Más alkalommal kidobott nagyméretű hulladék csak a tulajdonos költségén szállíttatható el.

Építkezési hulladék:

Az építkezési törmelékek, bontásból fennmaradó építőanyagok esetében is változik a hulladékkezelési szabályzat: 2020 végéig országos szinten az építkezési hulladéknak legalább a 70%-át kell újrahasznosítani, a begyűjtést, elszállítást, megsemmisítést csak erre vonatkozó engedéllyel rendelkező cégek, vállalatok végezhetik el. Figyelem: az építkezésből származó hulladékok nem tárolhatók a hulladékgyűjtő pontok közelében. Az építkezési hulladékok a tulajdonos költségén szállíttathatók el. Éppen ezért az építkezés megkezdése előtt értesíteni kell a hulladékkezelő céget, hogy megfelelő konténert biztosíthasson a munkálatok során keletkező hulladék számára.

Háztartási gépek és egyéb elektromos vagy elektronikus szerkezetek:

Ezeknek a gépeknek, berendezéseknek az elszállításáról a hulladékkezelő vállalat gondoskodik. Ezeket a gépeket a hulladékgyűjtő pontoknál vagy az erre a célra kijelölt speciális gyűjtőpontoknál kell elhelyezni. Ez utóbbi gyűjtőpontoknál minden hónap utolsó szombatján 9 és 13 óra között helyezhetők el a kidobandó gépek, berendezések. Ezek a gyűjtőpontok a következők:

1. Bucium – a közszállítási vállalat (CTP) garázsa közelében;
2. Sportcsarnok;
3. Meteor utca – Csillagvizsgáló/Observatorului utca 107.;
4. János Zsigmond/Bobâlnei utca 62-64.;
5. Ira piac, Május 1 tér – SIGUREC hulladékgyűjtő állomások (itt minden nap le lehet adni a háztartásik gépet, berendezést)

A szelektív hulladékgyűjtés elmulasztása esetén kiróható bírságok:

– magánszemélyeknek: 1.000 – 2.000 lej
– jogi személyeknek: 20.000 – 40.000 lej (közlemény)


Nyitókép: ecometropolitancluj.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >