2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Júliustól több sepsiszentgyörgyi tömbházban is külön gyűjtik majd a bió hulladékot

2019. június 25. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

Sepsiszentgyörgyön heti két alkalommal 2-2 órán át lehet majd a tömbház bejáratának közelében kihelyezett tárolóba bedobni a konyhai hulladékokat: zöldség és növényi eredetűt, kávézaccot, ételmaradékokat, teafiltert – olyasmiket, amelyek lebomló anyagok, tájékoztat sajtóközleményében a Tega hulladékszállítási vállalat.


„EU-s kötelezettség a nem hasznosítható hulladékok mennyiségének csökkentése. Erre több hazai törvény is létezik, amelyek azt is leszögezik, hogy külön árszabás szerint kell a hulladékot szelektáló, illetve az erre nem odafigyelő ügyfeleknek számlázni. Ezt már bevezettük, az eredményeink jók, de az 50%-ot még nem értük el. Ha ezt nem teljesítjük, az EU büntet, igen komoly összeggel – nem akarjuk, hogy az ügyfelek lényegesen többet kelljen fizessenek. Amikor minden drágul, akkor sajnos mi is rá vagyunk kényszerítve az árak módosítására, de nem mindegy, hogy 2-3 lej vagy 20-30 lejről beszélünk. Úgy gondoljuk, hogy az emberek értik a különbséget, értik azt is, hogy itt a tulajdon érdekük odafigyelni. A tömbházakban sokan hanyagolják el ezt a kérdést: most azon dolgozunk, hogy számukra is érthető legyen, hogy a szelektálás nem a mi agyszüleményünk, nem a Tege érdeke, hanem épp az egyén számára fontos” – fogalmazott Máthé László a hulladékszállítási vállalat igazgatója.

Az eljárás a Tega részéről tehát a következő: fokozatosan vezetik be Sepsiszentgyörgyön a BIÓ besorolású hulladék gyűjtését. Magánházaknál, kisebb tömbházaknál már működik, most folytatódik a kategóriák bővítése.

A csomagolóanyagok (papír, műanyag, fém), üveg, illetve vegyes (azaz nem újrahasznosítható anyagok) mellé megérkezik a szerves hulladékok gyűjtésének lehetősége is.

Hogy a lakókat ne terheljék további költségek, a TEGA ingyenesen oszt ki az érintett helyszíneken szemetesvedret, amibe a bió hulladékot lehet gyűjteni. Ezeket előre meghatározott órarend alapján, heti 2 alkalommal, két-két alkalommal lehet majd üríteni, ilyenkor a lépcsőházak közelébe helyeznek ki a TEGA alkalmazottak egy-egy 120 literes konténert, amin fel is lesz tüntetve, hogy mi jár belé.

Szintén a lakosság kényelméért, zöld színű gyűjtőzacskót vehetnek át az érintett tömbházakban, ezekben könnyebb az újrahasznosítható hulladékokat gyűjteni. Ezek csak a tárolást szolgálják, tartósak, moshatók, így hosszú távon segítik a szelektív gyűjtést.

A TEGA Rt. felhívja a figyelmet: akinek nem volt alkalma átvenni az új tárolókat, az a cég Ág utca 1. szám alatt található székhelyén veheti át a vedret, személyi igazolvánnyal, július 1-től kezdődően 8 és 16 óra között.

Az intézkedés megközelítőleg 3000 ügyfelet érint, a László Ferenc utca, Hársfa sétány, Jövő utca, Árnyas utca, Vasile Goldiș utca, Fáklya sétány, Domb utca, Stadion utca, Andrei Șaguna utca, Benedek Elek utca, Testvériség sétány, Hőközpont utca, Rövid utca környékén. (közlemény)

Nyitókép: weradio.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >